Fehér fajvédők az ELTE nyári kurzusán

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Két ismert amerikai fehér nacionalista, Greg Johnson és David Michael Zsutty nemrég együtt iratkozott be az ELTE Budapest Summer University négyhetes programjára. Miután a kurzus többi résztvevője számára kiderült, kikkel tanulnak együtt, vizsgálatot követeltek az egyetemtől. A botrány miatt a program záróünnepsége is elmaradt. Nem újdonság, hogy nyugati szélsőjobboldali aktivisták Magyarországra költöznek.
A szabadeuropa.hu riportja.

Az ELTE nyári egyetemére külföldi diákok jelentkezhetnek, hogy megtanuljanak magyarul és hogy megismerkedjenek a magyar kultúrával. Úgy tudjuk, Johnson és Zsutty kifejezetten nyelvtanulás céljából vett részt a tanfolyamon, ami arra utalhat, hogy hosszabb távon tervezik magyarországi tartózkodásukat.

Johnson azóta él Budapesten, hogy 2019-ben kitoloncolták Norvégiából, Zsutty azonban csak 2023-ban csatlakozott hozzá. Mindeddig szinte zavartalanul tevékenykedtek Magyarországon, ám az ELTE-s tanfolyam alatt az egyik diák Johnson e-mail-címe alapján rájött, kikkel tanul együtt, és jelentette a tanároknak. Az ügy odáig fajult, hogy a nyári egyetem záróünnepségét meg sem tartották, az ELTE pedig indított ugyan egy vizsgálatot, de arra jutott, hogy a program résztvevőire nem vonatkozik az egyetem etikai kódexe. A két férfi magyarországi tartózkodása kapcsán azóta már rendőrségi bejelentés is született, ugyanis nem akárkikről van szó.

Johnson, aki egy teljesen fehér országról álmodik

Az 58 éves Johnson hírhedt szélsőjobboldali ideológiájáról, ennek népszerűsítésére még könyvkiadót is alapított. Ő a Counter-Currents társalapítója, amely az egyik legjelentősebb fehér nacionalista kiadó és weboldal az Egyesült Államokban. A cég másik alapítója Michael Polignano, aki szintén Budapesten él 2014 óta. A Counter-Currents weboldala mintegy félmillió embert ér el havonta. Johnson kifejezetten szoros kapcsolatot ápol a nemzetközi szélsőjobboldali mozgalmakkal, főként Európában: a Counter-Currents az egyik olyan kiadó, amely újranyomtatta európai szélsőjobboldali szerzők műveit, például a Hitler-rajongó Savitri Deviét.

Az eredetileg seattle-i férfi ideológiájának középpontjában az úgynevezett fehér etnoállam létrehozása áll. Ez egy olyan, elképzelt államforma, ahol a tartózkodás vagy állampolgárság csak fehéreknek lenne megengedett, a nem fehéreket és a zsidókat pedig kizárná. Az ötlet a szélsőjobboldali csoportok és a Ku-Klux-Klan tagjai körében népszerű.

A joghallgató, aki Orbánéhoz hasonló összeesküvés-elméletet terjeszt

David Zsutty a Johnson által alapított Homeland Institute nevű amerikai szélsőjobboldali agytröszt igazgatója, amelynek célja, „hogy feltárja a globalizáció és a multikulturalizmus negatív hatásait, és működőképes alternatívákat javasoljon”. A Homeland Institute honlapján és Twitter-oldalán feltűnik az Orbán Viktor által is gyakran népszerűsített összeesküvés-elmélet, a nagy népességcsere, vagyis a Great Replacement Theory. Orbán mellett Szijjártó Péter is említette már ezt az összeesküvés-elméletet egy 2021 novemberi beszédében, a Fidesz 29., budapesti tisztújító kongresszusán„Brüsszel és a magyar baloldal migrációs politikája egyértelműen a nemzetek és a kereszténység meghaladására, az európai népesség cseréjére és a Soros-terv végrehajtására irányul, ezért az elkövetkezendő időszakban is harcolni kell ellene” – mondta ekkor a külgazdasági és külügyminiszter.

Erre az elméletre alapozta faji elképzeléseit a christchurchi mészáros is 2019-ben, aki 51 embert gyilkolt meg, valamint 2022-ben a buffalói tömeggyilkos, aki tíz ember életét oltotta ki. A teória röviden azt állítja, hogy egy liberális összeesküvés folyik azért, hogy az USA és az európai országok fehér lakosságát bevándorlás révén felhígítsák. Ez az elmélet a magyar miniszterelnök részéről tavaly hangzott el először beiktatási beszéde során, de a közmédiában és a kormánymédiában is rendre előkerül, hogy „a hiányzó európai/amerikai lakosságot »valakik« bevándorlókkal akarják pótolni”.

Zsutty nemrég még jogot tanult a dél-kaliforniai Fowler School of Law jogi egyetemen. Akkor egy Unicorn Riot nevű blog fedte fel szélsőjobboldali tevékenységeit, amely nyilvánosságra hozta a neonáci közösség, az Identity Evropa (amely leginkább a 2017-es charlottesville-i Unite the Right-gyűlés szervezéséről vált ismertté, és később American Identity Movement néven működött 2020-ig) fehér felsőbbrendűséget hirdető csoport belső chatnaplóit. Zsutty Tyler Hess álnéven posztolt a csoportba, ahol leggyakrabban a San Diegó-i térségben folytatott tevékenységéről írt, gyakran erősen antiszemita felhanggal, valamint arról, hogy „teljesen ártatlannak” tartja a fajgyűlölő charlottesville-i gyilkost, James Fieldst.

Teljes cikk

[popup][/popup]