Fegyveres támadás Givát Aszaf közelében, 2 halott és 2 súlyos sérült

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Két izraeli meghalt, kettő súlyosan megsérült csütörtök délelőtt a Binjamin régióbeli Givát Aszaf zsidó közösség melletti buszmegállóban – Beit El és Ofra között -, amikor egy terrorista tüzet nyitottak rájuk.

A húszas éveikben járó áldozatok közül kettőt, két izraeli katonát, a mentősök a helyszínen halottnak nyilvánítottak. A hadsereg értesítette a megölt katonák családjait a történtekről, nevüket még nem hozták nyilvánosságra.

A mentősök egy 21 éves katonát golyó okozta fejsérüléssel kritikus állapotban a jeruzsálemi Hadassah Ein Kerem Kórházba szállítottak.

“Az állapota rendkívül súlyos, életveszélyben van,” nyilatkozta a kórház.

A második áldozatot, egy nőt szintén súlyos sérülésekkel a jeruzsálemi a Shaare Zedek Orvosi Központba szállítottak, ahol az orvosoknak sikerült stabilizálni az állapotát.

“A terrorista járművéből kiszállva tüzet nyitott a csomópontnál tartózkodó izraeli erőkre és civilekre. A támadásban többen megsérültek. Az izraeli erők átfésülik a környéket a terroristák [a sofőr és a fegyveres] után, akik elmenekültek a helyszínről, és ellenőrzéseket végeznek a terület ki- és bejáratainál,” nyilatkozta az Izraeli Védelmi Erők.

A terroristák az autót hátrahagyva gyalog menekültek el a helyszínről Rámalláh felé.

A Gázai övezetet irányító Hamász terrorszervezet üdvözölte a támadást, és péntekre meghirdette a “harag napját”.

David Friedman az Egyesült Államok izraeli nagykövete Twitteren reagált a történtekre.

“Az elmúlt egy hét terrortámadás-sorozatában palesztin terroristák megöltek vagy megsebesítettek 14 izraelit. A Palesztin Hatóság továbbra is alkalmazza azokat a törvényeket, amelyek ezekért a szörnyű tettekért kompenzációt nyújtanak a terroristáknak és családjaiknak. A Palesztin Hatóság működhet politikai testületként vagy terror szponzorként, de mindkettő nem lehet,” írta Friedman.

Ez volt a második terrortámadás a mai nap folyamán.

Reggel két izraeli határőr, egy férfi és egy nő sérült meg egy késes támadás során Jeruzsálem óvárosában.

A férfi határőrt arcon szúrták, míg a női határőrt lábon. A 26 éves palesztin támadót agyonlőtték a helyszínen lévő biztonsági erők. A sérülteket kórházba szállították.

“A terrorista a Damaszkusz-kapu irányából érkezett, előkapott egy kést és megpróbált leszúrni egy zsidó férfit a Hagai utcán, amikor ez nem sikerült, a közelben állomásozó két határőrhöz szaladt és megpróbálta leszúrni őket,” nyilatkozta a rendőrség. “A harc során a határőrök lelőtték és ártalmatlanították a terroristát.”A fegyveres és a késes merényletet megelőzően az izraeli erők az éjszaka megölték két különálló terrortámadás elkövetőit.

A Sin Bét biztonsági szolgálat csütörtök hajnalban bejelentette, hogy két hónap hajsza után az izraeli csapatok megtalálták a barkani ipari parkban gyilkoló terroristát.

Ashraf Na’alowa október 7-én fegyverrel a kezében a Barkan Ipari Park Alon Grouphoz tartozó irodáiba ment, ahol egy arab alkalmazottat arra kényszerített, hogy kötözze össze két zsidó alkalmazott, Kim Levengrond-Yehezkel (28) és Ziv Hajib (35) kezét.

A terrorista közvetlen közelről először agyonlőtte Yehezkelt, majd hasba lőtt egy harmadik alkalmazottat, végül lelőtte és megölte Hajibot.

Na’alowa elmenekült a helyszínről.

Az izraeli erők csütörtökön megpróbálták letartóztatni Na’alowát az Izraeli Védelmi Erők, a rendőrség és a Sin Bét közös akciója keretében, de a fegyveres terrorista a rajtaütés során meghalt.

A hadsereg csupán annyit árult el, hogy a terrorista megtalálása széles körű hírszerzési erőfeszítések eredménye volt, és újabb terrortámadásra készült.

A hadsereg egyik vezető tisztje a katona rádiónak azt nyilatkozta, hogy a biztonsági erők korábban többször közel jártak Na’alowa elfogásához, de végül az utolsó pillanatban mindig sikerült meglépnie. A terrorista lokalizálását megnehezítette, hogy Na’alowa nem használt mobilt vagy bármi más kommunikációs eszközt.

Szerda éjszaka az izraeli erők megölték az ofrai fegyveres támadás egyik gyanúsítottját, Salih Omar Barghoutit.

Terroristák vasárnap egy elhaladó palesztin autóból tüzet nyitottak egy buszmegállóban várakozó izraeli csoportra Ofra zsidó közösség bejáratánál Szamáriában. A támadásban hét személy, köztük egy terhes nő megsebesült. A terroristák elmenekültek a helyszínről.

A kritikus állapotban lévő 21 éves Shira Ish-Ranon gyermekét vasárnap este a terhesség 30. hetében császármetszéssel segítették világra az orvosok, és azonnal a koraszülött osztályra került, ahol szerdán elhunyt.

A 29 éves Barghoutit, a Rámalláh melleti Kobar falu lakosát szerda este ölték meg, miután menekülés közben a csapatokra támadt, akik lelőtték, nyilatkozta a Sin Bét hozzátéve, hogy úgy vélik, ő hajtotta végre az ofrai terrortámadást.

Teljes cikk

[popup][/popup]