Fake news volt a „zsitomiri pogrom” híre

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Hírek - lapszemle

Nagy valószínűséggel fake news volt az erőszakos zsidóellenes atrocitásról szóló hír Zsitomir városából, ahonnan egyébként az orosz támadások elől menekül sok zsidó.

Zsitomir

Az ügyről a tev.hu tudósít. Ukrajnában több száz zsidó család volt kénytelen elhagyni otthonát, éspedig nem az orosz invázió miatt, hanem azért, mert ukránok kifosztották otthonaikat és fizikailag is megtámadták őket – adta hírül a 0404 izraeli hírportál nyomán a World Israel News.

A hír, amelyet a WIN–en kívül egyetlen mérvadó lap sem tett közzé, azért is volt megdöbbentő, mert az orosz propaganda hetek óta az ukrán “neonácizmussal” is hozza összefüggésbe az ország ellen indított háborúját.

Az eredeti hír arról szólt, hogy Zsitomir városában a zsidókat megfenyegették, zaklatták és fizikailag megverték a helyiek, akik ki akarták használni az Ukrajna és Oroszország közötti harcok okozta káoszt.

A városban és annak külterületén a Chabad és a Lev Layeled zsidó civil szervezet működtet egy árvaházat és gyermekotthonokat. A Lev Layeled eredeti közleményében az állította, hogy múlt csütörtökön “az árvaházban dolgozó ukránok fosztogatni és verni kezdték a helyi zsidókat.” Az ukrán hatóságok állítólag felhívták a Chabadot, és közölték, hogy sürgősen el kell menekülniük, hogy megmentsék az életüket.

A World Israel News nem sokkal később frissítette a hírt és új címet adott neki: “A Chabad szerint valótlan a helyiek által megtámadott ukrajnai zsidó menekültekről szóló jelentés.” A lap nem cáfolja tételesen a hír egyes részleteit, csak azzal az új bevezetővel közli, hogy “a zsitomiri Chabad-Lubavics a cikk megjelenése után felvette a kapcsolatot a World Israel News-szal, és közölte, hogy a 0404-es jelentésben közölt információk hamisak. ”

Teljes cikk

Címkék:fake news, pogrom, Zsitomir

[popup][/popup]