Ezúttal izraeiliek tüntettek a gázai határnál

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Több ezer izraeli vett részt pénteken a gázai határ melletti felvonuláson a 2014-es háborúban elesett két izraeli katona holttestének hazahozását követelve, míg a határ másik oldalán egy tüntető meghalt, amikor a kezében lévő robbanószerkezet felrobbant.

Mintegy 4000 izraeli vett részt az eseményen izraeli zászlókat lengetve és kék színű sárkányokat eregetve, békés választ adva a Gázai övezetből indított lángoló sárkányokra.

A tüntetők Oron Saul és Hadar Goldin maradványainak visszaszerzését követelték a kormánytól. A két katona holtteste mellett a Hamász két izraeli állampolgárt, Avraham Mengisztut és Hisam al-Szajedet is fogva tartja, akik önszántukból lépték át a Gázai övezetbe vezető határt.

A gázai terrorszervezet alkutárgyaként tekint az izraeli foglyokra, átadásukért cserébe több száz izraeli börtönökben ülő biztonsági fogoly kiengedését követelik.

Az izraeli és arab médiában közelmúltban megjelent riportok szerint Izrael hajlandó volna számos lépést tenni a humanitárius helyzet enyhítésére, de csak abban az esetben, ha Saul és Goldin holttestét visszakapja.

Jobboldalon a Hamasz fogságában lévő Mengisztu, baloldalon Saul és Goldin, a két elesett katona (Fotó: Jpost.com)

Gáza súlyos villamos energia és ivóvíz hiánnyal küzd. Izrael és Egyiptom a Hamász 2007-es hatalomra kerülése óta blokád alatt tartja az övezetet, hogy megakadályozzák, hogy a terrorszervezet fegyvert vagy alagút építéshez használt árut csempésszen be Gázába. Ezért az övezetnek szánt árucikkeket először Izraelbe szállítják ellenőrzés céljából, majd Gázába szállítják, miután a biztonsági kockázatot elhárították. Egyiptom pedig csak alkalmanként nyitja meg a dél-gázai határt.

Mindeközben a határ másik oldalán mintegy 3000 gázai tüntetett a „Visszatérés Menetén”.

Az összecsapások során egy csapat gázai megközelítette a biztonsági kerítést a Karni átkelő mellett az övezet északi részén azzal a szándékkal, hogy robbanóeszközt dobjon az izaeli csapatokra, közölte a hadsereg. Az eszköz azonban még a gázai oldalon felrobbant.

A teljes cikk ide kattintva olvasható.

[popup][/popup]