Ezt vajon hogy kell érteni?

Írta: MTI/Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

„Az amerikaiak azt mondták, semmiképpen sem értenek egyet az építkezésekkel a ciszjordániai zsidó településeken, de együtt tudnak élni velük és nem lesz nemzetközi válság minden egyes felhúzott épület nyomán.”

Ariel, az egyik legnagyobb zsidó telpülés Ciszjordániában

Az izraeli kormány egyoldalúan korlátozni fogja az 1967-ben elfoglalt Ciszjordániában a zsidó telepesek építkezéseit – jelentette pénteken a Háárec című izraeli újság honlapja.

Jó szándékának jeleként a biztonsági kabinet csütörtök éjjel – néhány órával azután, hogy jóváhagyta egy ciszjordániai zsidó telep létrehozását több mint húsz év óta először a nemrégiben felszámolt, illegálisan épült ciszjordániai telep, Amóna kitelepítettjeinek számára – elfogadta a telepes építkezések korlátozását is.

A döntés szerint ezentúl csak a már létező telepek beépített területének határain belül, vagy annak közvetlen közelében szabad új épületeket felhúzni, s ha ez jogi, biztonsági vagy topográfiai okból nem lehetséges, csakis akkor építkezhetnek a határokon túl, de akkor is a lehető legközelebbi földeken.

Egyelőre nem világos, hogy általános szándéknyilatkozat született, vagy tényleges korlátozó szabályok is követik a döntést. A kérdésben nem volt szavazás, de a miniszterek közül senki sem tiltakozott.

A kabinet ülésén részt vevő egyik miniszter – neve elhallgatását kérve – a Háárecnek elmondta: Benjámin Netanjahu miniszterelnök a tanácskozáson kifejtette, hogy a telepes építkezések ügyében mindeddig sikertelenek a megbeszélések az Egyesült Államokkal, az álláspontok nem közeledtek egymáshoz. A kormányfő mégis úgy határozott, hogy megpróbál megfelelni Donald Trump amerikai elnök kérésének, és ezért egyoldalúan mérsékli a Ciszjordániában folyó építkezéseket. “Az amerikaiak azt mondták, semmiképpen sem értenek egyet az építkezésekkel a telepeken, de együtt tudnak élni velük, és nem lesz nemzetközi válság minden egyes felhúzott épület nyomán”- mondta a Háárecnek egy résztvevő.

“Ez nagyon barátságos amerikai kormányzat, és figyelembe kell vennünk az elnök kéréseit”- mondta Netanjahu minisztereinek. “Nem korlátozzák a felépíthető lakások számát, és nem tesznek különbséget a nagy telepesövezetek és az elszigetelt telepek között. Lehet majd építeni, de csak fokozatosan és mértékkel, újabb és újabb dombok elfoglalása nélkül” – összegezte egy miniszter az elhangzottakat.
Januárban washingtoni közös sajtótájékoztatójukon Donald Trump a ciszjordániai telepes építkezések visszafogását kérte Netanjahutól. Azóta több tárgyalási fordulón próbált Izrael és az Egyesült Államok megállapodásra jutni a mérséklés mikéntjéről. Előbb Trump közel-keleti különmegbízottja, Jason Greenblatt folytatott megbeszéléseket Jeruzsálemben, majd Ron Dermer, Izrael washingtoni nagykövete vezetett egy tárgyalódelegációt az Egyesült Államokban, de a megbeszélések nem vezettek eredményre.

Washington számára azért fontos a Ciszjordániában folytatott izraeli telepes építkezések leállítása, mert Ciszjordániában és a Gázai övezetben tervezik az új palesztin állam létrehozását, és a földek izraeli kézbe kerülése megkérdőjelezi egy életképes, területi folytonossággal bíró ország létrehozásának lehetőségét.

 

[popup][/popup]