“Ez nem szerelmi viszony, nem közös értékeken alapul”

Írta: Shiri Zsuzsa/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Izrael és Egyiptom között egyre szorosabb a katonai együttműködés.

A Sinai félsziget

A Sinai félsziget

Izrael az utóbbi években több alkalommal is dróntámadásokat hajtott végre fegyveres iszlamista csoportok ellen az Egyiptomhoz tartozó  Sinai félszigeten a kairói vezetés jóváhagyásával –  értesült a Háárec című izraeli újság honlapja hétfőn.

A drónok egyiptomi területen, iszlamista erők ellen végrehajtott csapásairól egy név nélkül nyilatkozó, egykori magas rangú izraeli illetékestől szerzett tudomást a Háárec cikkében forrásként megjelölt Bloomberg nevű amerikai hírügynökség.

Noha katonai körökben régóta köztudott volt Izrael és Egyiptom kooperációja a Sinai félszigeten és a Gázai övezetben, de mindeddig nem derültek ki részletek az összehangolt katonai lépések mibenlétéről.

“Egyiptom és Izrael között még soha nem volt olyan szoros az együttműködés, mint az utóbbi időkben”– hangsúlyozta Jaír Golán, az izraeli vezérkari főnök helyettese a két ország javuló viszonyáról.

“Ez nem szerelmi viszony, nem közös értékeken alapul. Nem úgy írnám le, mint az Egyesült Államokhoz fűződő kapcsolatunkat, de szerintem jó kiindulópontot jelent”– tette hozzá a katonatiszt.

Az Iszlám Állammal szövetséges helyi fegyveresek az utóbbi években több tucat támadást hajtottak végre egyiptomi biztonsági erők ellen a Sinai-félszigeten, ami lehetővé tette Abdel-Fattáh Esz-Szíszi egyiptomi elnöknek a katonai kapcsolatok szorosabbá fűzését Jeruzsálemmel.

A Sinai-félszigeten és a Gázai övezetben számos,  az Iszlám Államra felesküdött  szélsőséges iszlamista csoport tevékenykedik, amelyek Izraelt is célpontjuknak tekintik. A közös ellenség elleni harc érdekében az egyiptomi csapatok Jeruzsálem beleegyezésével az 1979-es izraeli – egyiptomi békében meghatározott szint fölé emelték a közös határ melletti katonai jelenlétüket.

“Kétségtelenül példátlanul magas szintű az együttműködés, különösen a terrorizmus elleni harcban”– nyilatkozta Mohamed Kamal volt egyiptomi parlamenti képviselő, a kairói egyetem politológus professzora. “Egyiptom ezt az ügyet racionálisan, nemzeti érdekének megfelelően kezeli”– tette hozzá.

Esz-Szíszi 2013-as egyiptomi katonai hatalomátvétele óta a Sinai félsziget fegyveres szervezetei “szent harcot hirdettek Egyiptom felszabadítására”, és terrorakcióikban több száz helyi katonát és rendőrt öltek meg.

Egyiptomi katonai forrásokra hivatkozva az AP hírügynökség 2013-ban arról számolt be, hogy az izraeli hadsereg drónjával egy rakétát lőtt ki a Sinai – félsziget északi részén, amellyel megölt öt terrorizmussal gyanúsított személyt és elpusztított egy rakétakilövő állomást.

Izrael és Egyiptom 1979-ben az amerikai Camp Davidban békét kötött egymással, amelynek keretében Jeruzsálem visszaadta Kairónak az 1967-ben elfoglalt Sinai -félszigetet.

 

[popup][/popup]