Évfordulós “Visszatérés Menete” – 40 ezer gázai vett részt a zavargásokban

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Izraeli Védelmi Erők becslése szerint a nap csúcspontján, délután 4-kor a határnál összegyűlt gázaiak száma 41 000 körül mozgott. A nagy tömeg ellenére a tüntetéseket Ronen Manelis katonai szóvivő relatív nyugodtnak értékelte  amit az övezetet uraló Hamász terrorszervezet ez idáig példátlan visszafogottságának, illetve az izraeli hadsereg hét eleji rakétatámadásokra adott kemény válaszának tulajdonított.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök a sábát kimenetele után megköszönte a biztonsági erők munkáját. Az erőszakos tüntetéseken a lázadók autógumikat égettek, kövekkel, robbanóanyagokkal és gránátokkal dobálták a határkerítést és a túloldalán állomásozó izraeli katonákat, akik tömegoszlató eszközökkel és speciális esetekben éles lőszerrel reagáltak a művelet-végrehajtási szabályok szerint.

Az izraeli hadsereg nyilatkozata megjegyezte, a tüntetők többsége megfelelő távolságra tartózkodik a határtól.

A Hamász narancssárga mellénybe öltöztetett emberei gondoskodtak arról, hogy a tüntetők ne merészkedjenek a határ közelébe. Erre korábban nem volt példa.

Szintén reggel az izraeli katonák határsértésen kaptak két 8 éves [izraeli riportok szerint 11 évesek voltak] gázait a biztonsági kerítésnél az övezet déli részén. Átkutatásukkor egy kést találtak náluk. A katonák a kihallgatásukat követően visszaküldték a fiúkat az Erez határátkelőn át az övezetbe.


Az izraeli Kan közszolgálati műsorszóró szerint a gyerekek meséltek a Gázai övezetben tapasztalható nehéz életkörülményekről és azt mondták, azért jöttek késsel, hogy behatoljanak Izraelbe, letartóztassák és bebörtönözzék őket, mert a börtönben rendszeresen kapnának enni.

A Hamász vezette Gázai Egészségügyi Minisztérium 2 halottról és legalább 317 sérültről – 65 gyerek, 15 nő – számolt be, közülük 5 állapota válságos.

teljes cikk

[popup][/popup]