Europol: Több mint kétezer antiszemita tartalmat távolítottak el az internetről

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Sikerrel zárult az Europol Referral Action Day nevű akciója, amelynek elsődleges célja az volt, hogy azonosítsák és eltávolítsák a világhálón fellelhető antiszemita tartalmakat. Az antiszemitizmus elleni akcióban Magyarországgal együtt közel húsz ország vett részt.

Képünk illusztráció

A koordinált műveletet Svájc és az Egyesült Királyság hatóságai vezették, és 2024. június 27-én került rá sor. Az akcióban 18 ország bűnüldöző szervei vettek részt, együttműködve az Europol Európai Uniós Internetes Referral Egységével (EU IRU) és nagyobb online szolgáltatókkal – írja a Hitrádió.

Referral Action Day különböző antiszemita tartalmakat vett célba, beleértve a gyűlöletbeszédet, a holokauszttagadást és a zsidó közösség elleni erőszak méltatását. A fő cél az illegális tartalmak eltávolítása volt, és annak biztosítása, hogy az online platformok betartsák az európai szabályozásokat a gyűlöletbeszéddel és a diszkriminációval kapcsolatban.

Az Europol és az akcióban résztvevő országok együttesen közel 2000 antiszemita tartalmat jelentettek az online szolgáltatók számára eltávolítás céljából.

“A Referral Action Day elnevezésű akció középpontjában az antiszemitizmus növekedése áll, amelyet a dzsihadista és szélsőjobboldali, valamint szélsőbaloldali csoportok helyeselnek és terjesztenek az interneten.” – áll az Europol által közzétett jelentésben.

Teljes cikk

[popup][/popup]