Európai Zsidó Kultúra Napja 2014

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Fedezzük fel közösen kultúránkat, történelmünket és zenei örökségünket, 2014. szeptember 14. vasárnap, 17:00 órától, az Európai Zsidó Kultúra Napján, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület és az Erzsébetváros Önkormányzata szervezésében, a megújult Madách téren (Budapest, VII. ker.) A programon a részvétel ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk.

 mazsike25_ujlogo

17:00 óra:

A „Békévé oldja az emlékezés” – zsidók és nem zsidók együttélésének mindennapjaiból című szabadtéri kiállítás ünnepélyes megnyitója. A köztéri fotókiállítást a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület készítette, a történelemmel való szembenézés elősegítésére a Magyar Holokauszt Emlékév programjaként.

A kiállítást megnyitja: Dr. Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere. Közreműködik Gálffi László, az Örkény Színház művésze.

 

17:30 óra:

A budapesti zsidó élet emlékhelye – a Csányi utcában létrejövő Erzsébetvárosi Zsidó Helytörténeti Tár bemutatkozása, az emlékhely célja, hogy a leendő látogatók megismerhessék majd, hogy miként éltek egykoron a városrészben élő zsidók, kispolgárok, kereskedők, munkások, alkalmazottak.

 

18:00 óra:

A Swing á la Django koncert – egy innovatív zenekar, különleges stílusötvözettel. Ebben a nem mindennapi muzsikában harmóniára talál a magyar autentikus zene, a francia manouche swing és sanzonok világa, a tangó és a jazz és a tradicionális zsidó zene, melynek eredménye ez az egyedi stílus, melyet az együttes Hungarian Django Swing-nek nevez.

A zenekar tagjai:

Lombos Pál – nagybőgő, Kardos Dániel – gitár, Gazda Bence – hegedű

 

19:00 óra:

A Vodku zenekar koncert – az együttes célja, hogy Közép- és Kelet-Európa népeinek zenéjét saját zenei elképzeléseivel ötvözve mutassa be a színpadon. Az együttes zenéjében meghatározó elemet játszanak a magyar, zsidó, orosz, ukrán, bolgár, délszláv és más közép-kelet-európai és balkáni népzenei motívumok. Mindezt ötvözik a rock, a jazz és más progresszív zenei irányzatok stílusjegyeivel.

A zenekar tagjai:

Bede Sarolta – ének; Takács Szabolcs – basszusgitár, bőgő; Bakos Csaba – tapan, derbuka, cajon; Szabó Árpád – hegedű, mandolin; Bata István, gitár; Nemes János – szaxofon, fuvola; Vázsonyi János, szaxofon

 

Az esemény facebook oldala:

https://www.facebook.com/events/681803145234216/?fref=ts

 

 

A programon a részvétel ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk.

 

 

 

 

[popup][/popup]