Európa külügyminiszterei rendkívüli ülést tartanak az “Izrael és Palesztina” között kiéleződött feszültségre

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Összehívta a Külügyi Tanács rendkívüli ülését Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a napokban kiéleződött izraeli-palesztin konfliktus miatt.

Josep Borrell

Az Európai Unió tagállamainak külügyminisztereit tömörítő testület kedden videokonferencia keretében vitatja meg a kialakult helyzetet – közölte Josep Borrell a Twitterre vasárnap feltett üzenetében.

“Tekintettel az Izrael és Palesztina között kiéleződött feszültségre és a civil áldozatok elfogadhatatlanul magas számára rendkívüli videokonferenciára hívom össze az EU külügyminisztereit kedden. Megtárgyaljuk, hogy mi a legjobb módja annak, amivel az EU hozzá tud járulni az erőszak megszüntetéséhez” – írta a főképviselő.

Borrell szombat este sajtóközleményben határozottan elítélte a Hamász dzsihadista palesztin szervezet támadásait a civilek lakta területek ellen. Hangsúlyozta, hogy Izraelnek joga van megvédeni lakosságát, ám a támadásra adott válasznak arányosnak kell lennie.

“Az izraelieknek és a palesztinoknak egyaránt joguk van biztonságban, szabadságban és demokráciában élni. Politikai és diplomáciai úton kell felszámolni a konfliktust kiváltó okokat” – húzta alá.

Borrell a héten az EU nevében megbeszéléseket folytatott Mahmud Abbász palesztin elnökkel, Gabi Askenázi izraeli külügyminiszterrel, valamint a legfontosabb regionális partnerekkel, Számeh Sukri egyiptomi, Ajmán Szafadi jordániai és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel a feszültségek csökkentésének érdekében. (MTI)

Kapcsolódó cikk:

Manfred Weber: Az EU-nak állást kell foglalnia a Hamasz rakétaterror ellen és büntetni az antiszemita uszítást

[popup][/popup]