EU-közlemény: Izrael ne építsen újabb telepes lakásokat

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Európai Unió az újabb telepes lakások tervezett építésének leállítására szólította fel Izraelt, azt állítva, hogy mindez a nemzetközi jogba ütközik, és „az Izrael és az önálló palesztin állam egymás mellett élésén alapuló kétállami békés megoldás elérésének akadályát jelenti” – jelentette ki az Európai Unió külügyi szolgálatának (EEAS) szóvivője hétfőn.

Az uniós közlemény szerint az izraeli hatóságok vasárnap pályázatot tettek közzé több mint 1300 lakóegység építésére, így bővítve a már korábban megépített izraeli telepeket, valamint a kelet-jeruzsálemi Givat Hamatosz városrészt.

A közleményében az uniós külügyi szolgálat emlékeztetett: az Európai Unió nem ismer el semmilyen változtatást az 1967 előtti határokon, beleértve Jeruzsálemet is, kivéve azokat a területeket, amelyekről mindkét fél közösen megállapodott.

A közlemény szerint az ilyen telepek megépítése akadályozza az igazságos, tartós és átfogó béke megteremtését, az unió arra szólítja fel Izrael kormányát, hogy állítsa le a telepépítéseket, és hagyjon fel a meghirdetett pályázatok megvalósításával.

Gebauer Szabolcs/MTI

 

[popup][/popup]