Észak-Izrael arab települései segítenek a Meron hegyi katasztrófa túlélőinek

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A tömegkatasztrófába torkollott Lag baómer napi haredi zarándoklatot követően a Meron-hegy közeli arab települések felajánlották segítségüket a túlélőknek.

A mintegy százezer résztvevő közül negyvenöten estek a tumultus áldozatául, a sebesültek száma meghaladja a százötvenet. A mentőakciókról a Walla news izraeli internet portál tudósított.

A második századi csodarabbi Simon bar Jocháj sírja közelében két drúz falu, Hurfeish és Beit Jann közössége állított fel rögtönzött pihenőállomásokat, ahol a helyi lakosok saját otthonaikban fogadják a túlélőket. Mowafak Tarif sejk elöljáró szerint „a drúz közösségek osztoznak a szeretteiket elveszítő családok gyászában, és felajánlják segítségüket”.

A tragédia színhelyétől egy órás autóútra található Tamrában ételt, italt ajánlanak fel, és pihenőhelyet biztosítanak a hazatérőknek. Joszéf Haddad izraeli arab aktivista szerint „megindító tapasztalni a szolidaritást a súlyos tragédia nyomán”. Názáret közelében Zarzir faluban is hasonló központot létesítettek.

Algemeiner – Bassa László

Címkék:Lag Baómer, Meron hegy

[popup][/popup]