“Én voltam! Felakasztottam egy zsidót”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Egy lengyel nacionalista aktivista, aki közleménye szerint “meg akarja szabadítani hazáját az amerikai zsidó megszállástól”, csinos bitófát ácsolt Lódz városának rendőrkapitánysága előtt, azon a helyen, ahol a náci megszállás éveiben a gettó állt. 

A szorgalmas aktivista. Polóján a felirat: “Lengyelország nem Polin” (az ország hagyományos elnevezése a jiddisül beszélő zsidó közösségben)

A Slawomir Dul nevű fiatalember, a rendőrség teljes passzivitása mellett, felakasztott a bitófára egy bábut – írja a Times Of Israel -, melynek fejére Jakub Berman képét ragasztotta. A zsidó származású Berman a lengyel kommunista párt politikai bizottságának tagja, belbiztonsági államminiszer volt 1956-ig. A mai lengyel köztudatban ő a lengyelellenes zsidó kommunista archetípusa.

A rendőrség csupán dokumentálta az esemlényt, majd amikor a performansz egyre nagyobb botrányt okozott és felháborodott járókelők nekiláttak a játék-bitófa eltávolításának, akkor szólították fel Dult a távolzásra. Dul engedelmeskedett a felszólításnak.

Ustawił szubienicę przed komendą policji w Łodzi i powiesił na niej Żyda

Łódzcy policjanci byli świadkami kontrowersyjnej manifestacji przed budynkiem komendy wojewódzkiej policji przy Lutomierskiej w Łodzi Aktywista z Tomaszowa Mazowieckiego, Sławomir Dul, ustawił szubienicę z zawieszonym na niej manekinem Jakuba Bermana.

Nem ez az első, otromba antiszemita incidens az elmúlt napokban Lengyelországban. Alig egy héttel korábban egy antiszemita népszokás újraélesztése okozott nemzetközi felháborodást.

Kapcsolódó cikk:

Az európai zsidóság veszélyben érzi jövőjét

 

Címkék:akasztás, antiszemitizmus, Jakub Berman

[popup][/popup]