Elvaduló telepes fiatalok

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Egy izraeli biztonsági forrás szerdán a Kan közszolgálati műsorszolgáltatónak azt nyilatkozta, hogy a rendőrség túlságosan fél ahhoz, hogy hatékonyan kezelje az erőszakos jobboldali tüntetéseket, amelyeket egy 17 éves telepes halála váltott ki.

A baleset helyszíne

A fejleményekről az ujkelet.live tudósít.

Múlt hétfőn szélsőjobbaldali fiatalok állítólag kövekkel dobálták a palesztinokat Szamária Binjamin körzetében, majd megpróbáltak elmenekülni a rendőrök elől.

A rendőrség szerint a fiatalok járműve felborult, melynek következtében Ahuvia Szandak bat ajini lakos meghalt, és további négy személy megsérült.

Az eset óta jobboldali aktivisták minden este demonstrációkat tartanak az ország különböző pontjain, többek között az incidensben érintett rendőrök otthonai előtt. A biztonsági intézmény most attól tart, hogy a Júdea és Szamária palesztin lakossága ellen irányuló erőszakos tüntetések és egyéb nacionalista tevékenységek a telepesek elleni megtorló erőszak hullámot fognak eredményezni.

„Szandak halála óta a palesztinok és a biztonsági erők elleni erőszak új szintet ért el. Az erőszak magában foglalja a lökdösést, a tényleges verést és a kődobást”- mondta a biztonsági intézmény egyik forrása. „A rendőrség vonakodik cselekedni, félnek kiszállni a járműből, hogy megállítsák a rendbontókat. A telepes vezetők támogatják őket és némák az erőszakkal szemben. Végül ártatlan telepesek fogják megfizetni ennek az árát.”

A forrás felszólította a telepesvezetőket, hogy lépjenek közbe, hogy megakadályozzák a helyzet további eszkalálódását.

„Kedden több helyszínen láttunk erőszakot … 200-250 rendbontó részvételével. Ezek már nem csak fiatalok, hanem felnőtt bűnözők a szó szoros értelmében.”

A rendőrség a keddi tüntetéseken összesen 35 személyt tartóztatott le.

מחאה על הרג אהוביה סנדק: 29 מפגינים נעצרו בירושלים

מחאות על הרג אהוביה סנדק: 29 מפגינים נעצרו בירושלים | תיעודhttps://all-world.news/80989/צילום: איתמר כהן ואליסף כהן, חדשות כל העולם.

„A hegytető fiataljait alkotók és más aktivisták súlyos erőszakot alkalmaznak a rendőrség ellen, miközben palesztin járműveket is megtámadnak, beleértve gyermekes családokét is. A helyzet kicsúszott az irányítás alól, a rendőrség túlságosan fél attól, hogy belépjen a gócpontot jelentő Jitzhar-telepre.”

A határrendészet tavaly október óta megerősítette csapatai számát Jitzhar területén.

David Elhajani, a telepes szervezeteket összefogó Jesa vezetője csütörtökön felszólította a rendőrséget, hogy indítson átfogó vizsgálatot Szandak halálának ügyében, míg a telepeseket felszólította, hogy maradjanak távol az erőszakos cselekedetektől a rendőrökkel vagy a palesztinokkal szemben.

A rendőrség vasárnap közölte, hogy a halálos balesettel végződő autós üldözésben részt vevő két rendőrtiszt a magas fokú fenyegetés miatt védelmet kapott.

A rendőrség azt mondta, hogy felkészültek a jobboldali aktivisták esetleges támadásaira Júdea és Szamária palesztinjai és rendőri létesítményei ellen. Ennek eredményeként a magas fokú fenyegetettségnek kitett két tiszt otthona körül fokozták a biztonságot, és testőröket jelöltek ki a tisztek védelmére.

Szombaton 1000 tüntető gyűlt össze a jeruzsálemi rendőrség székháza előtt, néhányan azt skandálva, hogy „Zsidó nem öl zsidót” és az „Örökkévaló megbosszulja a vérét”. A tüntetők követelték egy nyomozó bizottság felállítását Szandak halálának kivizsgálására.

Teljes cikk

[popup][/popup]