Elszánt tüntetők: Csütörtökön nem jutott be segély Gázába

Írta: Avi/ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

A tüntetőknek csütörtökön sikerült teljesen elzárniuk a humanitárius segélyeket szállító kamionok útját, így Izraelből egy teherautó sem tudott bejutni a Gázai övezetbe, jelentette csütörtök este a Kan közszolgálati műsorszolgáltató.

A tüntetők azt követelik, hogy addig ne jusson segély a gázai lakosságnak, amíg az izraeli túszokat nem engedik szabadon.

Az elmúlt két hónapban először fordult elő, hogy a Kerem Salom és a Nitzana határátkelők elzárására törekvő tüntetők teljes sikert arattak. Ez annak ellenére történt, hogy a humanitárius segélyek bejutásának megakadályozására tett erőfeszítéseiket követően a hadsereg zárt katonai zónának nyilvánította az átkelőhelyeket.

A határátkelők hermetikus blokádja nyilvánvalóan a rendőrség és az Izraeli Védelmi Erők közötti nézeteltérések nyomán valósult meg. Az előző napokkal ellentétben, amikor a rendőrség kétszáz rendőrt küldött a helyszínre, csütörtökön már csak húszat.

A rendőrség azt állítja, hogy ezek a területek az izraeli hadsereg felelőssége alá tartoznak, mivel zárt katonai zónák. Másrészt a hadsereg azt állítja, hogy a rendőrség felelős a tüntetések kezeléséért, mivel izraeli állampolgárokról van szó egy zöld zónán belül.

A hadsereget nem vetik be saját polgárai ellen.

Teljes cikk

 

[popup][/popup]