Első fokon felmentette a bíróság a Horthy-szobrot vörös festékkel leöntő nőt

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

A vád szerint egy negyvenes éveiben járó nő a Szabadság téren, Horthy Miklós mellszobrát rongálta meg vörös színű festékkel. A bíróság a vádlottat felmentette, a döntés ellen az ügyészség fellebbezéssel élt.

A leöntött Horthy-szobor

A vádirat szerint – írja az ugyeszseg,hu – a terhelt 2020. július 3-án megjelent az V. kerület, Szabadság téren lévő, a Református Egyházközösséghez tartozó Hazatérés Templomnál, majd minden előzmény nélkül odament a gyülekezet által felállított, védőráccsal elkerített Horthy Miklós mellszoborhoz és azt vörös színű zománcfestékkel leöntötte. A nő a szoborban, a védőrácsban és a kültéri burkolatban összesen csaknem 80.000 forint kárt okozott, amely nem térült meg.

A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség a nővel szemben rongálás vétsége miatt nyújtott be vádiratot. A kerületi ügyészség a vádiratban arra tett indítványt, hogy a bíróság a vádlottal szemben pénzbüntetést szabjon ki.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság az ügyben előkészítő ülést tartott, ahol a nőt felmentette az ellene emelt vád alól. A bíróság álláspontja szerint belefér a politikai véleménynyilvánításba és nem veszélyes a társadalomra a cselekmény, ha egy szobrot festékkel leöntenek.

Az ítélet ellen a  kerületi ügyészség fellebbezéssel élt a vádlott bűnösségének megállapítása céljából. Az ügyészség álláspontja szerint a nő túllépte a véleménynyilvánítás szabadságának kereteit.

Az ügyben másodfokon a Fővárosi Törvényszék jár majd el.

[popup][/popup]