Elismerte felelősségét az auschwitzi könyvelő

Írta: atv.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Oskar Gröning ellen az a vád, hogy 1944 májusa és júliusa között köze volt legalább 300 ezer magyar zsidó halálához. A tegnap kezdődött tárgyaláson Gröning megbánását és alázatát hangoztatta, amikor beszámolt a szörnyű gyilkosságokról, amelyekben nem vett részt. Ő az áldozatoktól elvett javakat leltározta.

oskar gröningen

Oskar Gröning

A világlapok is figyelemmel kísérik a 93 éves Oskar Gröning ellen zajló pert. A Yahoo a Reuters beszámolóját közli, miszerint az auschwitzi könyvelő perének nyitó napján a vádlott elismerte erkölcsi felelősségét azért, ami a haláltáborban történt, de mint mondta, hogy jogi értelemben bűnös-e, azt a bíróságnak kell eldöntenie. Gröning megbánását és alázatát hangoztatta, amikor beszámolt a szörnyű gyilkosságokról, amelyekben nem vett részt, ő az áldozatoktól elvett javakat leltározta. A tárgyalást, amely ma folytatódik, hatalmas sajtóérdeklődés kíséri. A fő kérdés az, hogy bűnösök voltak-e azok, akik kicsiny csavarként segítették a náci gépezetet, de nem működtek közre a 6 millió zsidó kiirtásában. Mindenesetre Gröning ellen az a vád, hogy 1944 májusa és júliusa között köze volt legalább 300 ezer magyar zsidó halálához.

A liberális brit Guardian azt emeli ki az első tárgyalási napból, hogy 50-perces vallomásában Gröning elismerte: kezdettől fogva tudta, hogy Auschwitz megsemmisítő tábor.
[popup][/popup]