Eli Cohen felesége Oroszországhoz fordult: keresse meg férje maradványait Szíriában

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az 1965-ben kivégzett legendás izraeli kém, Eli Cohen özvegye hétfőn Oroszországhoz fordult, hogy keresse meg néhai férje csontjait, miután a hétvégén olyan riportok jelentek meg az interneten, hogy az orosz csapatok Cohen maradványai után kutatnak.

Eli Cohen

Az ügyről az ujkelet.live készített összefoglalót.

„Hinni akarok benne, hogy nem éljük bele magunkat feleslegesen” – mondta Nadia Cohen az Ynet-nek adott interjújában. „Az oroszok segítségét kérem, hogy használják a képességeiket, hogy visszahozzák és eltemethessék őt Izraelben.”

A londoni székhelyű arab nyelvű Rai al-Youm oldal szombaton az Israel Hayom fordítása szerint azt állította, hogy néhány nappal ezelőtt az orosz hadsereg Cohen maradványait kereste a Jarmuk menekülttábor temetőjében, Damaszkus déli részén. A jelentés tartalmát más forrás nem erősítette meg.

A jelentés szerint, az információ állítólag az Aszad-rezsim egyik vezető tisztviselőjétől származik, Oroszország és Szíria egy megállapodás részeként Izraellel nemrégiben fokozta erőfeszítéseit a Damaszkuszban kivégzett kém maradványainak felkutatására. A lap nem közölte, Izrael mit ad cserébe ha az oroszok sikerrel járnak.

Az oroszok erőfeszítéseket tettek az Aszad-rezsimnél, hogy információt szolgáltasson Cohen temetkezési helyéről. A lap azonban azt állította, hogy a legendás kém pontos temetkezési helyét nyilvánvalóan a rezsim tagjai sem ismerik, mivel maradványait Hafez Aszad diktátor idején szállították át, és a műveletben részt vevő három vezető tisztviselő azóta már halott.

Az újság szerint továbbá a főként palesztinok lakta népes környéken, a Yarmouk menekülttábor temetőjében végzett keresések feldühítették az ország palesztin terrorszervezeteit, melyek azt állítják, hogy ez a mártírok meggyalázásának minősül a nem muszlim katonák által.

Ez a második alkalom februárban, hogy az orosz katonák a menekülttábor temetőjében jártak.

Noha Ray Al-Youmot hiteles forrásnak tekintik, korábban téves jelentéseket tett közzé a Cohen maradványai utáni keresésekről. felkutatásáról.

„Nagyon szeretnék hinni [a jelentések valódiságában]. Ez reményt ad nekünk, és remélem, hogy ezek nem csak légvárak, és valódi érdekük, hogy eltemethessék Izrael földjén. Ez volt az utolsó kérése” – mondta Cohen özvegye.

A közelmúltban az orosz RT hírügynökség közzétett egy videót, amelyen állításuk szerint Eli Cohen sétál Damaszkuszban.

Teljes cikk

[popup][/popup]