Elhunyt James Caan, Hollywood sztárja, aki zsidó létére kétszer is “az év olasza” volt

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A vásznon többnyire kemény fickókat alakító James Caan 82 éves korában hunyt el.

James Caan Sonny Corleone szerepében A keresztapában

James Caan, a hetvenes évek egyik filmcsillaga 2009-ben nyilatkozta a Vanity Fair c. lapnak, hogy New York City kétszer is odaítélte neki „Az év olasza” címet. A vicc csak az, hogy Caan nem olasz származású.

Caant, aki többnyire hollywoodi blockbusterekben alakított kemény fiúkat, szerepei alapján ritkán azonosították zsidóként.

Kétségtelen, hogy az olasz hírnevet „A keresztapa” c. film hozta meg számára, amiben Sonny Corleone maffiózó szerepét játszotta. (A Vanity Fair interjúban elmondta, hogy személyes találkozások alkalmával számosan provokálták, hogy megbizonyosodjanak, vajon a magánéletben is annyira forróvérű-e a természete.)

Egyik első filmje, a Howard Hawks által 1966-ban rendezett “El Dorado” című klasszikus western nyomán ragadt rá a cowboy becenév. Caan nemrég arról beszélt, hogy még évekkel ismertsége előtt profi rodeólovasként lépett föl, és Steve Wynn, a levitézlett zsidó kaszinómágnás úgy mutatta be őt Las Vegasban, mint „a legjobb zsidó cowboyt”, akit valaha ismert.

Bronxban született német zsidó munkás bevándorlók gyermekeként, és Queens Sunnyside negyedében nőtt föl, ahol apja kóser mészárszékben dolgozott. Időnként ő is besegített, de a továbbiakban a húsipar nem vonzotta különösebben.

Két évet játszott Michigan State University futball-csapatában, ahol az Alpha Epsilon Pi zsidó diákszövetség tagja volt. Utána átiratkozott a Long Island-i Hofstra Egyetemre, ahol Francis Ford Coppolával diákoskodott együtt.

Caan ismert szerepei közé tartozik a “Brian éneke” (1971) a sportolóról, aki megtudja, hogy halálos beteg; az “Éjszakai kimenő” (Cinderella Liberty 1973) a tengerészről, aki beleszeret egy prostituáltba; „A Szerencsejátékos (The Gambler” 1974) a megszállott professzorról. Ő játszotta a főszerepet Stephen King Tortúra c. regényének (“Misery” 1990) filmváltozatában. A “Funny Lady” (1975) c. filmben, a nagysikerű “Funny Girl” folytatásában ő volt Barbra Streisand partnere.

Későbbi nagy sikert aratott egy mellékszerepben Will Ferrell karácsonyi témájú 2003-as alkotásában: Mi manó? (Elf).

2017-ben, 77 évesen Caan a Hogyan legyünk szellemek? („Holy Lands”) c. moziban kapott főszerepet: egy zsidó doktort alakított, aki New York Cityből költözik Izraelbe, és  Názáretben sertésfarmot alapít. Valójában Caan 2016-ban járt először Izraelben, és akkor The Media Line érdeklődésére azt válaszolta, hogy eddig még senki sem kérdőjelezte meg azt, hogy Izrael támogatója.

„Nem szoktam előfordulni antiszemiták társaságában, és ha érdekli, egyet sem ismerek; de ha ilyennel találkoznék, bemosnék neki egyet.”

2021-ben megjelent, “Yearbook” című emlékirataiban a filmes Seth Rogen (az Amerikai pác főszereplője) Caant “ijesztő külsejűnek írja le, ami a zsidók körében ritkaságnak számít.” “Zsidó ő, csak a maga módján” – írja Rogen.

A JTA cikke nyomán Bassa László

[popup][/popup]