Elfogták a jeruzsálemi sírrongálókat

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Elfogtak Izraelben két tizenéves zsidó fiatalt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a jeruzsálemi Ción-hegyi protestáns temetőben megrongáltak több mint harminc sírt – jelentette pénteken rendőrségi beszámolók alapján a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

A ledöntött sírkövek a jeruzsálemi Cion hegyi protestáns temetőben (Fotó: Izraeli rendőrség)

Izrael központi részén él az a 14 és 18 éves zsidó fiatal, aki a nyomozás eredménye alapján újév reggelén vandál módon megrongálta a temetőt.

A jeruzsálemi rendőrséghez kedden érkezett panasz a sírrongálásról, amit helyszíni vizsgálat követett. A nyomozók és a törvényszéki szakértők megállapították, hogy szándékos rongálás történt. Majd a nyomok és a biztonsági kamerák felvételei alapján azonosították, csütörtök este elfogták, őrizetbe vették, pénteken pedig a jeruzsálemi körzeti bíróságra szállították a gyanúsítottakat, hogy előzetes letartóztatásuk lehetőségét kérjék.

Doron Turgeman jeruzsálemi kerületi rendőrparancsnok csütörtökön találkozott III. Teofil görög pátriárkával és titkárával, és biztosította őket, hogy a rendőrség mindent elkövet a tettesek kézre kerítése és bíróság elé állítására érdekében.

نير حسون Nir Hasson ניר חסון on Twitter: “וידאו, שני יהודים משחיתים קברים בבית הקברות הפרוטסטנטי בהר ציון, אתמול. pic.twitter.com/NnCBvGkL6U / Twitter”

וידאו, שני יהודים משחיתים קברים בבית הקברות הפרוטסטנטי בהר ציון, אתמול. pic.twitter.com/NnCBvGkL6U

A tönkretett sírok közt van a 19. századi anglikán misszionáriusnak, Jeruzsálem protestáns püspökének, Samuel Gobetnek a nyughelye is. Ebben a temetőben temettek el négy olyan magyar katonát is, aki az első világháborúban az Osztrák-Magyar Monarchia hadseregével került a Szentföldre.

A kárt 100 ezer dollárra becsülik. Hasonló bűncselekményt követtek el 2013-ban is, amely miatt négy zsidó gyanúsítottat tartóztattak le. (MTI, Shiri Zsuzsa)

[popup][/popup]