Életeket menthet az Izraelben kifejlesztett mesterséges intelligencia

Írta: Farkas Szilárd Ferenc - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Izraelben minden tizedik ember a high-tech iparban dolgozik és Izraelben a világon a legmagasabb a high-tech szektor hozzájárulása a hazai GDP-hez. Izrael egy igazi nagyhatalom az információ technológia terén. Izraeli egyetemisták olyan mesterséges intelligencián alapuló rendszert fejlesztettek ki, amelyek az autóban felejtett gyermekek tragikus halálát hivatott megelőzni.

Fotó: Henry Rose / KidsAndCars.org (Képünk illusztráció)

Az egész világot megrázta idén nyáron a New York-i tragédia, amelynek során egy apuka a nyári napon egész napra az autóban felejtette tizenegy hónapos ikergyermekeit, akik a tragédia következtében életüket veszítették.

Egy évben átlagosan 38 gyermek hal meg úgy, hogy a szüleik  bent felejtik őket az autóban. Izrael kormányának adatai szerint, az elmúlt tíz évben Izraelben 755 gyermeket felejtettek szüleik az autóban és ez harminc alkalommal okozta a gyermek halálát.

A Haifában működő Izraeli Műszaki Egyetemen tanuló hallgatók egy olyan mesterséges intelligencián alapuló rendszert fejlesztettek, amely segít a szülőknek, hogy ezeket a tragikus haláleseteket megakadályozzák.

A rendszer legfontosabb része egy érzékelő, amelyet a hátsó ülésen rögzítésre kerülő szenzorokból nyeri az adatokat. A rendszert nagyon könnyű telepíteni, nem igényel költséges átalakításokat, nem szükséges cserélni a gyermekülést sem. A szenzorok a hőmérséklet mérésén túl képesek arra is, hogy fényképeket készítsenek az ülésben ülő gyermekről.

Egy mini számítógéphez juttatja el a szenzor az információkat, amelyet egy mesterséges intelligencia dolgoz fel és a feldolgozás után gyorsan döntést hoz. A rendszer a hőmérséklet alapján fokozatosan riaszt. Első alkalommal csak egy figyelmeztető jelzést, majd hangjelzést küld, ha kell SMS-ben tudja riasztani az autóvezetőt, illetve a mentőket is képes bekapcsolni a riasztási folyamatba, akik arra is képesek, hogy távirányítással kinyissák az autó ajtajait és ablakait.

 

[popup][/popup]