Élet a terroristák brüsszeli fészkében

Írta: atv.hu - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Teun Voeten hadifotós és kulturális antropológus csaknem egy évtizedig élt a merénylők származási helyén, a Brüsszel melletti Molenbeekben. A Politico című lapban jelent meg az EU fővárosában működő terrorista-keltetőről szóló írása, melyet rövidítve közlünk. A Hetek cikke.

Teuon Voten

Teuon Voten

Múlt szombaton Párizsban, a Boulevard Voltaire-en, a Bataclan klub mellett azon kap­tam magam, hogy egy vértócsa mellett bámészkodom.

Amikor nyilvánvalóvá vált, hogy a támadásokat Molenbeekben tervelték ki, egyáltalán nem voltam meglepve.

Az igazi meglepetés az volt számomra, hogy Belgiumot sokkolták az események. 

Molenbeeket kilenc évig nevezhettem otthonomnak. 2005-ben a város utolsó olyan lakónegyede volt, ahol még elérhető áron lehetett ingatlanhoz jutni – már akkor is a rossz hírének köszönhetően.

Korábbi lakásom, amely a városközpontot keresztülszelő csatorna mellett volt, közel volt a párizsi merényletek elkövetőinek lakásához, egy sarokra annak a merénylőnek a lakásától, aki az augusztusi, vonaton elkövetett támadást végrehajtotta. Része lettem annak a főleg fehérekből és főiskolai végzettségű fiatalokból álló urbánus rétegnek, amelynek tagjait a belgák bobo-nak (bohém burzsoá) nevezik, és akik főleg pragmatikus okok miatt költöznek a környékre. Jó szándék vezérelt minket. A főbérlőnket Hasszánnak hívták, és úgy gondoltuk, hogy ez milyen vagány. Azt képzeltük, hogy a gyerekeink majd együtt játszanak az utcákon. Reménykedtünk abban, hogy az utcákon majd kevesebb lesz a szemét és a bűncselekmény. Biztosak voltunk abban, hogy a lakásunk értéke növekedni fog, sőt, még abban is mertünk reménykedni, hogy hamarosan egy menő bár vagy galéria nyílik a környékünkön. Szóval úttörőknek éreztük magunkat, akik a multikulturális társadalomért folytatott harc lövészárkában élnek.

Lassan ébredtünk rá a realitásra. Hasszán lelépett a lakók felújításra összegyűjtött 95 ezer eurójával.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]