Elakadtak az izraeli-török tárgyalások

Írta: MTI/Shiri Zsuzsa - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli és a török tárgyalóküldöttség elkészítette a két ország megbékélési egyezményének vázlatát, de Benjámin Netanjahu miniszterelnök halogatta annak aláírását, majd egy újabb török igény nyomán elakadt a megegyezés – írta a Háárec című izraeli napilap csütörtökön.

Múlt héten kapta kézhez jóváhagyásra az izraeli kormányfő a tíz napja elkészült megállapodás tervezetét, amely helyreállítaná a két ország között a török Mavi Marmara nevű, a Gázai övezetbe segélyt szállító hajó ellen 2010-ben végrehajtott, kilenc halálos áldozatot és csaknem félszáz sebesültet követelő izraeli kommandósakció miatt megromlott kapcsolatokat. Netanjahu az elmúlt hónapokban folyamatosan értesült a tárgyalások állásáról, és egyre növekvő hatókörökkel ruházta fel a delegációt, amely a török áldozatoknak felajánlott kártérítés összegét 15 millió dollárról húszmillióra emelhette.

Múlt hétfőre született egy megállapodás, amely az áldozatok és a sebesültek családjainak kárpótlása mellett azt is tartalmazta, hogy a török parlament törvényben mond le az izraeli hadsereg katonái és tisztjei elleni vádeljárásról, és a két ország rendezi diplomáciai kapcsolatait. Netanjahu azonban napokig habozott, és nem látta el kézjegyével az iratot, mire kedd este Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök egy ankarai sajtókonferencián bejelentette, hogy nem lesz egyezség, csak ha Izrael írásban kötelezi magát a gázai blokád megszüntetésére.

Erdogan, török miniszterelnök

 

Az izraeli miniszterelnöki hivatal gyorsan azt válaszolta, hogy Jeruzsálemnek nem áll szándékában a Hamász 2007-es nyári erőszakos gázai hatalomátvétele után bevezetett blokád felszámolása. Egy kormányhivatalnok állítása szerint, aki név nélkül nyilatkozott a Háárecnek, Izraelben “teljes volt a döbbenet” a török kormányfő újabb igénye miatt, mivel ez a kérdés egyáltalán nem szerepelt az eddigi tárgyalásokon.

Izrael és Törökország tavaly februárban kezdte rendezni a véres Marmara-incidens nyomán megromlott kapcsolatait, amikor Barack Obama amerikai elnök izraeli látogatásának végén Netanjahu kormányfő bocsánatot kért Erdogantól. Azóta számos alkalommal találkozott egymással a két ország tárgyalóküldöttsége, s néhány nappal ezelőtt úgy tűnt, sikerült egyezségre jutniuk a legfőbb vitás kérdésekben.

[popup][/popup]