Ejtik a vádakat a 7 éves kislány elleni erőszak ügyében

Írta: Szombat / ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Az Izraeli Védelmi Erők katonai főtanácsnoka kedd reggel bejelentette, hogy ejti a vádakat a hét éves izraeli kislány brutális megerőszakolásával vádolt palesztin férfi ellen.

A kép illusztáció

A sajtónak kiadott nyilatkozatban Saron Afek katonai ügyész a vádak megsemmisítését bejelentve beismerte, hogy a vádiratot alá alátámasztó bizonyítékok nem kellően meggyőzőek, „így jelenleg nincs ésszerű esély Mahmoud Katusza elítélésére, ezért a büntetőeljárás a törvény szerint nem folytatható tovább, a vádat vissza kell vonni, és Kaduszát szabadon kell engedni” – írja az ujkelet.live

Afek továbbá közölte, a vizsgálat több irányba folytatódik, és nem zárta ki a Kadusza elleni esetleges vádemelést sem.

„A vizsgálat valamennyi résztvevője úgy vélte, hogy bizonyíték van arra, hogy a kiskorút szexuálisan bántalmazták, és volt olyan bizonyíték, amely arra utalt, hogy Kadusza részt vett benne,” mondta Afek.

Az Oferi Hadbíróságon szerdán zártajtók mögött az ügyészek Katusza fogvatartásának meghosszabbítását kérték 10 nappal, az újabb vizsgálatok lefolytatásához. A bíró azonban csak keddig adott haladékot.

A gyanúsított ügyvédje a keddi döntés kapcsán azt nyilatkozta, jobb később mint soha, ugyanakkor kritizálta a bíróságot, amiért engedte, hogy kliense közel két hónapot börtönben töltsön.

Tal Gabay, az áldozat családját képviselő két ügyvéd egyike, a hírre reagálva azt állította, hogy Kadusza a bűnös, és nyugtalanító, hogy a nyomozás során elkövetett hibák miatt egy nemi erőszakot elkövető személyt szabadon engednek.

A 47 éves Kadusza deir kadiszi lakos gondnokként dolgozott egy binjamin régióbeli iskolában, ahova az áldozat járt. A megsemmisített vádirat szerint Kadusza február és április között egy nap erőszakkal elvitte 7 éves áldozatát az iskola közelében lévő építés alatt álló épületbe, maradásra kényszerítette és megerőszakolta miközben a lányt legalább két társa lefogta.

Az ügy részleteire a vádemelés benyújtásáig hírzálat volt érvényben. A gyanúsított a vizsgálat során minden ellene felhozott vádat tagadott.

A vádirat nyilvánosságra kerülése után több jobboldali politikus is halálbüntetésre szólított Kadusza ellen.

A vádirat benyújtása után azonban kiderült, hogy a rendőrség, nagyrészt az áldozat tanúvallomására támaszkodott, és nem tudta meghatározni a pontos napot, hetet vagy akár hónapot, amikor a nemi erőszakra sor került. Annak ellenére, hogy az incidens állítólag napközben történt, nem kerültek elő tanúk. Bár az ügyészek eredetileg azt állították, hogy a bűncselekmény a gyanúsított otthonában történt, miután Kadusza alibit szolgáltatott, ezt az állítást módosították.

Így két nappal később, múlt hét kedden a rendőrségi nyomozói osztály vezetője, Gadi Sziszo vezérőrnagy és Saron Afek katonai főtanácsnok konzultációja után további nyomozást rendeltek el az ügyben.

Hétfőn a vizsgálat részleteit ismerő tisztviselő megerősítette, az új infromációk megkérdőjelezik az ügyben végzett nyomozás szakmai színvonalát.

Több mint két hónappal a nemi erőszak elkövetése óta, csak hétfőn vonult ki a rendőrség az áldozat otthonához, hogy begyűjtse a ruháit a DNS-vizsgálathoz, mondta a tisztviselő, hozzátéve, hogy a nyomozók kételkedtek abban, hogy bármilyen bizonyíték kinyerhető belőlük.

A tisztviselő azt is megerősítette, hogy a 7 éves áldozat csak azt követően tudta azonosítani Kaduszát az iskolában, hogy az édesanyja a férfira mutatott és azt mondta neki, hogy ő az a személy, aki bántotta.

A Kadusza fogtartásának többszöri meghosszabbítást eredményező elbukott poligráf tesztet pedig héberül nem pedig arabul, az alperes anyanyelvén végezték.

A cikk forrása

[popup][/popup]