Egyszerű trükkel verték át a Mazsihiszt

Írta: Czene Gábor/Népszava - Rovat: Hírek - lapszemle

A rendőrség hat gyanúsítottat hallgatott ki, miután 122 millió forintot csaltak ki a hitközségtől. A módszer nem egyedi, az Emmi belső körlevélben figyelmeztet a veszélyre.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) súlyos pénzügyi, mintegy 122 millió forint értékű bűncselekmény sértettjeként ismeretlen elkövető ellen feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon – adta hírül a szervezet a közelmúltban. A szűkszavú közleményből még annyi derült ki, hogy a bűncselekmény a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújításával függ össze: ismeretlenek a „számla kiegyenlítésének módját illetően” megtévesztették a Mazsihisz gazdasági dolgozóit. Bár a Mazsihisz vezetői nem akartak megszólalni a kínosnak tartott ügyben, több forrásból származó információink alapján végül összeállt, hogy mi is történt valójában.

A Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga kivitelezését végző fővállalkozó nevében telefonált valaki ez év elején a Mazsihisz számviteli osztályára. A zsinagóga felújítása 3,2 milliárd forintos, állami támogatásból megvalósuló projekt: a Mazsihisz részletekben, az elvégzett munka függvényében utal százmilliós nagyságrendű tételeket. Januárban a novemberi munka kifizetése volt soron, amelyről a fővállalkozó előzőleg rendben átküldte a teljesítésigazolást és a számlákat.

Az ismeretlen telefonáló megkérdezte, hogy pontosan melyik napon várható az utalás, majd elmondta: azért jelentkezett, mert megváltozott a fővállalkozó számlaszáma. Kérte, hogy az esedékes összeget már az új, általa megadott számlaszámra fizesse be a Mazsihisz. A számviteli osztályon lévő két munkatárs gyors egyeztetés után arra jutott, hogy a kérést csak írásos bejelentés után van módjuk teljesíteni. Másnap e-mailen – a fővállalkozó pecsétjével és egyik képviselőjének aláírásával – megérkezett az írásos tájékoztatás a számlaszám változásáról, a Mazsihisz pedig erre utalt át elektronikus úton egész pontosan 122,5 millió forintot.

Január közepén két rendőr jelent meg a szervezet Síp utcai székhelyén: a Mazsihiszben ekkor tudták meg, hogy a pénz nem a kivitelező számláján landolt. Bűncselekmény történt.

Utólag mindenki fejét veri a falba. A számlaváltozást bejelentő e-mailben nem stimmelt a fővállalkozónak sem a székhelye, sem az adószáma. Aláíróként nem egy pénzügyes, hanem a kivitelezés műszaki vezetője szerepelt, aki egy már érvénytelen pecsétet használt (az aláírást és a pecsétet sejthetően egy korábbi, az interneten fellelhető iratból másolták ki az elkövetők). Tekintettel arra, hogy a számlaszám a kivitelezővel kötött szerződés részét képezi, az új számlaszámot eleve csak a szerződés módosításával lett volna szabad iktatni.

Teljes cikk

Címkék:csalás, Mazsihisz, Rumbach

[popup][/popup]