Egységre szólította fel a világ zsidóságát az izraeli államelnök

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Egységre szólította fel a világ különböző pontjain élő zsidókat Reuven Rivlin izraeli államelnök a zsidó újév előestéjén – jelentette vasárnap a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.

 

“Az egymáshoz fűző, mélyen közös történelmünkből eredő kötelékek az egész világon összekötnek bennünket. Tudom, hogy vannak időszakok, amikor világosabban látjuk a minket elválasztó, mint a minket egységbe fűző dolgokat” – mondta Rivlin jeruzsálemi újévi videoüzenetében.

“De a ros hasana, a zsidó újév közeledtével a közös, a minket összekötő kapcsolatunkra figyeljünk. Egy nép vagyunk, közös a történelmünk és a jövőnk. Osztjuk a zsidó nép jövője iránti elkötelezettségünket különbözőségeink ellenére. Közös a jobb világba vetett hitünk és kötelezettségünk tenni eljöveteléért”- tette hozzá.

“Itt, Izraelben különböző közösségekből áll össze a társadalom: vallásos és világi, zsidó és arab, idős és fiatal, bal- és jobboldali. De osztozunk az ez iránt a föld iránti szeretetünkben” – hangsúlyozta az izraeli államfő.

“A köztünk lévő baráti kapcsolatok fényes jövőnk legfőbb reménysége. Ezért reméljük, hogy ebben az évben közelebb kerülünk egymáshoz, jobban barátokká válunk” – zárta szavait Rivlin.

Idén már vasárnap hajnalban lezárták az 1967-ben elfoglalt palesztin területeket, Ciszjordániát és a Gázai övezetet, ahonnan a katonai rádió jelentése szerint biztonsági okokból csak sürgős, humanitárius okokból utazhatnak Izraelbe az ünnep idején, egészen kedd éjfélig.

 

[popup][/popup]