Egyelőre nem lesz német megszállási emlékmű

Írta: Csuhaj Ildikó / Nol - Rovat: Hírek - lapszemle

A kormány mai ülésén az a döntés született, hogy nem állítják fel március 19-én a német megszállás emlékművet a Szabadság téren – tudta meg a Népszabadság. Az indoklás: a szobor megosztó lenne a választások előtt.

német megszállási emlékmű terve

A tervezett emlékmű

Nem állítják fel március 19-én a Szabadság téren a német megszállás áldozatainak emlékére tervezett szoborkompozíciót.

A Népszabadsághoz eljutott információk szerint a mai kormányülésen megvitatták a német birodalmi sasos-Gábriel arkangyalos emlékmű sorsát, és az a döntés született, hogy a német megszállás 70. évfordulóján nem lesz szoboravatás a Szabadság téren. Az indoklás szerint a körülmények, az előkészületek nem megfelelőek. A másik indoklás pedig úgy hangzott el információink szerint, hogy „az emlékmű felállítása az április 6-ai parlamenti választás előtt megosztó”.

A Népszabadsághoz kiszivárgott hírek szerint a kormányülésen az is elhangzott, hogy az emlékművet legkésőbb 2014. május 31-ig fel kell állítani.

A lap értesülései szerint Orbán Viktor miniszterelnök ma este vagy holnap minden bizonnyal levélben tájékoztatja a Mazsihisz elnökségét a kormánydöntésről. Várhatóan további tárgyalásokat, egyeztetést javasol zsidó szervezetekkel a holokauszt emlékév ünneplését illetően.

A teljes cikk itt olvasható.

Címkék:német megszállás emlékműve

[popup][/popup]