Dél-Libanonban minden harmadik ház a Hezbollah alagúthálózatához kapcsolódik

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Benjamin Netanjahu miniszterelnök szerdán a külföldi médiának tartott sajtótájékoztatón beszélt az izraeli-libanoni határ mentént közelmúltban feltárt Hezbollah-terroralagutakról.

Netanjahu az angol nyelven tartott sajtótájékoztatón, melyre az ENSZ Biztonsági Tanácsa ülése előtt került sor, konkrét lépéseket sürgetett az ENSZ libanoni békefenntartó missziójától, az UNIFIL-től a föld alatti járatok megsemmisítéséhez.

“Követelem, hogy az UNIFIL tegyen eleget a megbízatásának,”- jelentette ki Netanjahu, hozzátéve, hogy a missziónak jelentenie kell minden esetet, amikor az ENSZ 1701-es számú határozata megszegésre kerül, mind az ENSZ-nek mind Izraelnek.

A miniszterelnök továbbá elutasította azt az elképzelést, miszerint a Hezbollah határokon átnyúló alagútjai “önvédelemi” célokra épültek.

“Az alagutakat arra akarták használni, hogy behatoljanak a területünkre, elrabolják embereinket, köztük civileket, hogy civileket gyilkoljanak, és meghódítsanak egy darabot Észak-Galileából. Ez nem pusztán agresszió. Ez háború. Ez egy háborús terv része.”

“Ez nem az önvédelem jogáról szól, ez része az Izrael elpusztítására és területe meghódítására irányuló agresszió népszerűsítésének, amelyet Hezbollah meghirdetett.”

Netanjahu kritizálta a libanoni hadsereget is, amiért figyelmen kívül hagyta – és néha támogatta – a Hezbollah erőfeszítéseit Dél-Libanonban.

“Fontos megérteni, hogy mit művel a Hezbollah. Kétszeres háborús bűncselekményt követ el. Izraeli civileket céloz, miközben a libanoni civilek mögé rejtőzik és őket is veszélyezteti. Ez duplán háborús bűncselekmény,”- mondta Netanjahu, hozzátéve, hogy a Hezbollah Dél-Libanonban minden harmadik házat terrorista célokra használ.

“Ez azonban nem menti fel Libanont. A területüket használják, hogy megtámadják a mi területünket.”

A miniszterelnök felszólította a Biztonsági Tanácsot, hogy ítélje a Hezbollah-t és szoponzorát, Iránt és nyilvánítsa a Hezbollah-t terrorszervezetnek. Netanjahu továbbá erősebb szankciókra sürgetett ellenük és követelte, hogy Libanon ne engedélyezze, hogy területét egy szomszédos ország megtámadására használják.

“A Hezbollah Irán eszköze. Mindkettő elkötelezett a megsemmisítésünk iránt.”

Netanjahu azt is elárulta, hogy megkérte Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy országa álljon Izrael mellé az ENSZ BT. szavazásán.

“Oroszország gyakran hangoztatja, hogy meg akar akadályozni egy újabb háborút. Egy újabb háború megakadályozásának módja, hogy megakadályozzák a Hezbollah agresszióját Libanonból Izrael ellen. Ugyanez érvényes Iránra. Ezt már sokszor közöltem Putyinnal.”

Arra a kérdésre, hogy a libanoni hadsereg tudott-e az alagútásásról Netanjahu azt válaszolta, hogy tudomásuk szerint nem, de most már tud róla és mégsem tesz ellene.

Arra a kérdésre, hogy válaszoljon Libanon azon állításaira, amelyek szerint Izrael rendszeresen megsérti szuverenitását, ezért Izraelnek nincs joga panaszkodni a sajátja megsértéséért, Netanjahu azt mondta, hogy nem lehet egy megítélés alá helyezni egy bankrablót és a rendőrséget, melynek erőszakot kell alkalmaznia, hogy a megállítsa bankrablót.

Az Északi Pajzs-műveletet december 4-én indította el az izraeli hadsereg a Hezbollah határokon átnyúló támadóalagútjainak feltárására és megsemmisítésére.

A hadsereg a hétvége során megtalálta a negyedik határokon átnyúló Hezbollah-támadóalagutat az izraeli-libanoni határnál és akárcsak az előző három földalatti járat esetében robbanóanyagokat helyezett el benne, hogy a Hezbollah ne tudja használni.

“Bárki, aki Libanonból bemegy az alagútba, az életét kockáztatja,” figyelmeztetett a hadsereg nyilatkozata.

Az Izraeli Védelmi Erők szerdán nyilvánosságra hozta, hogy az alagút a libanoni Ramieh faluból indul és több méter hosszan nyúlik át izraeli területre.

[popup][/popup]