Debreceni Zsidó Hitközség: nem nyugszanak a kedélyek Horovitz elnök kölcsönügylete körül

Írta: haon.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Korábban a Szombat is tudósított a debreceni kölcsönügyletről, amiről még a hitközség elnökségi tagjait sem tájékoztatta az elnök. Az újabb fejleményekről a megyei újság számol be. 

Miután a Hajdú-bihari Napló bemutatta a DZSH kölcsöne körüli helyzetet, egy elnökségi tag, Nyulasi András azonnali hatállyal lemondott, hárman, dr. Feuermann László alelnök, Fehér Tamás és Dickmann Sándor pedig levélben helyezte kilátásba távozását szeptember elsejei hatállyal. Addig szeretnének minden részletre kiterjedően betekintést nyerni a tavaly lezárult uniós fejlesztés munkáiba, számláiba.

Olaj a tűzre

Horovitz Tamás

Horovitz Tamás elnök

A palotaforradalom végső soron a hitközség infrastruktúráját érintő, 600 millió forintot meghaladó uniós beruházás miatt robbant ki. Horovitz Tamás elnök szerint pótmunkák adódtak, előre nem látható költségek jelentkeztek. A Pásti és a Kápolnási utcai zsinagóga felújítását, illetve a Bajcsy-Zsilinszky utcán zarándokszállás kialakítását eredményező projekt tavaly év végén zárult, így minden számlát ki kellett fizetni. A pénz viszont elfogyott. Ezért fordult Horovitz a 95 millió forintos kölcsönért a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségéhez (Mazsihisz) – amelynek egyébként alelnöke is –, erről viszont a hitközség elnöksége és sok tagja csak utólag értesült (egyes forrásaink szerint közgyűlési határozatra is szükség lett volna annak felvételéhez, mivel 2 millió forint feletti összegről van szó).

Olaj volt a tűzre, hogy kiderült: a kölcsönt nem tudták a június végi határidőre visszafizetni, csak 33 milliót törlesztettek. Az átütemezéséről ugyan megállapodtak, a Mazsihisz azonban kemény feltételeket szabott: például zálogjogot jegyeztek be három hitközségi ingatlanra, s vizsgálatot is elrendelt.

 

 

Nem voltak titkosak…

A héttagú debreceni elnökség több tagja viszont maga is igyekszik utánajárni a hiány okának, miután többen állítják, december óta hiába várnak választ a kérdésre. Ennek eredményétől teszi függővé maradását a 35 éves Dickmann Sándor is – ugyanakkor idős elöljárótársai a távozást felvető döntésüket a korukkal is magyarázzák. Ő önkritikusan azt mondja: az elnökségnek is van abban mulasztása, hogy nem minden tiszta előttük, mivel nem voltak titkosak a számlák. Abban viszont egységes a testület, hogy a kölcsönt vissza kell fizetni, ennek lehetőségeiről már egyeztettek. Mint elmondta, a hitközségnek vannak kintlévőségei, a beruházás révén megtakarítással is számolhatnak, állítása szerint tartalékokhoz is nyúlhatnak, illetve végszükség esetén a kiadásokon is spórolhatnak. Egy másik elnökségi tag ezt azzal egészítette ki, hogy tudomása szerint biztosítottnak látszik a kölcsön erre az évre eső (mintegy 27 millió forint) fedezete.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]