Debrecen: Mesteri üzletek a hitközséggel

Írta: Vári György/nol.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

A debreceni zsidó hitélet a hívők alacsony aktivitása miatt információnk szerint nem túl élénk. Pedig a hitközség ingatlanjaira nem lehet panasz. Igaz, a sok százmilliós felújítások megbízatásai rendre egy olyan csoportnál landoltak, amelyet bő tíz éve emlegetnek együtt Kósa Lajossal és városával.

A Debreceni Zsidó Hitközség (DZSH) 2013-tól komoly, sok százmilliós fejlesztésekbe fogott, megújult két zsinagógaépület és részben a környezetük is a Pásti és a Kápolnási utcában. A projekt részét képezte, hogy kialakítottak egy „zarándokszállást”, és energetikai beruházásra is sor került a hitközség Bajcsy-Zsilinszky úti épületében. Mára minden elkészült, a hitközség a várossal együtt büszke az eredményre.

Építő megoldás

Nem csak a keble dagadhat annak a vállalkozói csoportnak, amely az építkezések során rendre elnyerte a munkákat. A Mester-Építő Kft. szinte nem tudott hibázni a debreceni zsidó hitközség pályázatain. Akinek jó az emlékezete, annak a cégnév ismerősen cseng. A Mester-Építő Kft. tulajdonosainak édesapja érdekelt volt abban az azóta megszűnt Mester-Nívó Kft.-ben, amely azt az óbudai lakóparkot építette, ahol Kósa Lajos feleségének 100 millió forintot érő lakása van. Érdemes egy pillantást vetni az ünnepélyes átadásokig vezető útra, még ha kicsit messziről is kell indulnunk hozzá. 2002-ben a sajtóban is sok szó esett Kósa Lajosék ingatlancseréjéről, akkor vált meg debreceni családi házától a város azóta posztjáról távozott polgármestere, és került felesége tulajdonába egy óbudai ingatlan (utóbbiról alig egy éve értesült a közvélemény). Az ingatlanüzletben akkoriban részt vett a Mester-Nívó Kft. A Népszava kapcsolatot vélt felfedezni Kósáék magánfelkérése és a cég által alapított vállalkozás komoly városi megbízása között, ám később bírósági ítélet mondta ki, hogy a lakáscsere és a városi szerződés között semmilyen összefüggés nem volt. A bő évtizedes ügy akkor bukkant elő újra, amikor az RTL Klub tavaly ősszel „előszedte” a lakáscsere folyományaként a Kósa Lajos feleségének birtokába került, azóta híressé vált óbudai ingatlant. A lakóparkot a Mester-Nívó Kft. építette, ahogy azt az Index feltárta.

Mestermunka. A felújított Pásti utcai ortodox zsinagóga

Mestermunka. A felújított Pásti utcai ortodox zsinagóga (Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)

A régi mesterek a mai napig kiismerik magukat Debrecenben. A Horovitz Tamás által vezetett debreceni hitközség pályázatain taroló Mester-Építő Kft. Barna Gábor családjának érdekeltsége, ő pedig a már megszűnt Mester-Nívó résztulajdonosa volt. Az öt közbeszerzési pályázatból négyet meg is nyert a cég – mindegyik meghívásos volt, véletlenül sem nyílt versenyben dőlt tehát el. Végül még bútorbeszerzésre is az építkezési vállalkozást kérte fel a hitközség.

Az egyetlen nyílt – pár százezer forint híján –, 300 milliós értékű közbeszerzésre, amelynek célja a Pásti úti zsinagóga felújítása volt, a Mester Építő Kft.-n kívül még négyen jelentkeztek, de az eredménytájékoztató szerint csak egyetlen árajánlatot vett figyelembe a kiíró, a győztesét, erre az értékre kötötték a felek a szerződést is.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]