,,Csak egy rossz lépés!” – izraeli célpontokat jelölő térképpel fenyegetőzik egy teheráni lap

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld, Külpolitika

Egy iráni újság szerdán közzétett egy térképet, rakétatámadásokkal fenyegetve Izraelt. A légiriadókat jelképező tűket több tucat potenciális célponton helyezték el, bár egy részük libanoni területet és Júdea és Szamária palesztin városait jelöli.

Tehran Times címlapja (Fotó: David Saranga – Twitter)

A fejleményeket az ujkelet.live ismerteti.

A Tehran Times újság címlapján megjelent térkép a „Csak egy rossz mozdulat!” címmel futó cikkhez készült.

,,Az Irán elleni izraeli katonai fenyegetések felerősödése azt sugallja, hogy a cionista rezsim elfelejtette, hogy Irán képes bárhonnan lecsapni rájuk” – írta a lap, hozzátéve, hogy ,,nem kell emlékeztetni Izrael illegitim rezsimét Irán védelmi képességeire.”

A cikk elején az újság idézi a Yedioth Ahronot és a Ynet hírportál jelentését, mi szerint a szíriai nemkonvencionális fegyverek elleni támadás ,,közvetlen üzenet” Iránnak.

,,A Yedioth Ahronot azt is elárulta, hogy Izrael egyik fő követelése az Egyesült Államokkal szemben, amelyet Beni Gantz hadügy miniszter és David Barnea, a Moszad főnöke a múlt heti washingtoni látogatásuk során hangsúlyoztak, az iráni ballisztikusrakéta-fejlesztési és -gyártási program teljes leállítása. A lap azt is közölte, hogy az izraeli katonai szakértők aggódnak amiatt, hogy Iránnak rövid időre van szüksége ahhoz, hogy csapást mérjen Izraelre. Az izraeli lap szerint Iránnak egy órába telik, hogy rakétákat indítson Izraelre”.

A Times idézi az iráni fegyveres erők vezetőjét, Mohammad Bagherit is, aki kedden kijelentette, hogy Irán soha nem becsüli alá az ellenség fenyegetéseit.

„Annak ellenére, hogy bízunk az ország elrettentő helyzetében, erőink soha nem becsülik alá az ellenség fenyegetését, és felkészültek a legkisebb fenyegetésekre is a stratégiai területen” – mondta Bagheri.„Stratégiai szinten nem áll szándékunkban csapást mérni senkire, de hadműveleti és taktikai szinten készen állunk a határozott válaszlépésre, valamint az ellenség elleni gyors és kemény offenzívára”.

A cikk Ali Hamenei iráni legfelsőbb vezető 2013-as fenyegetésének idézésével zárult: „Néha a cionista rezsim vezetői még meg is fenyegetnek bennünket; katonai csapással fenyegetőznek, de szerintem tudják, és ha nem tudják, akkor tudniuk kell, hogy ha hibát követnek el, az Iszlám Köztársaság elpusztítja Tel-Avivot és Haifát.”

Mindeközben Izrael és az Egyesült Államok előkészületeket tesz egy katonai lehetőségre, ha a bécsi tárgyalások a nukleáris megállapodáshoz való visszatérésről kudarcot vallanak. Riportok szerint az Izraeli Védelmi Erők jövő évre egy hatalmas, Irán elleni csapást imitáló gyakorlatot tervez.

ujkelet.live

Címkék:fenyeegetés, Irán, Izrael

[popup][/popup]