“Büntetendő” – Heller Ágnes, a Mazsihisz elnöke és a TEV is tiltakozik a jobbikos vezető zsidózása ellen

Írta: Szombat / MTI - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Heller Ágnes filozófus szerint büntetendő, ha valaki “büdös zsidó” szavak kíséretében üt meg egy nőt, mert az testi sértés és rasszista megjegyzés.

Heller Ágnes (Fotó: Czirják Pál)

Kapcsolódó cikkek:

Kampós orrú rohadék… Büdös zsidó – a Jobbikos frakcióvezető-helyettes stílusáról

Lemond tisztségeiről a zsidózó jobbikos – de parlamenti képviselő akar maradni

Heller Ágnes Szávay István jobbikos politikus ügyével kapcsolatban csütörtökön a PestiSrácok.hu-nak azt mondta, az ügy a bíróságra tartozik, tegyenek feljelentést – írja az MTI.

A filozófus szerint nagyon nagy hiba, hogy a Jobbik eddig nem ítélte el és nem határolódott el Szávay István cselekményétől, nem zárták ki a pártból, és etikai eljárás sem indult ellene.

Heller Ágnes arra a felvetésre, hogy a választási kampányban a Jobbikkal való összefogásra kérte az ellenzéket azt felelte: a Jobbik nagyon sok emberből áll, vannak köztük tisztességes, rendes emberek, akik demokratikus álláspontot foglalnak el és a szabadságjogok pártján vannak a zsarnokság minden formájával szemben, és akikkel össze kell fogni.    

Aki viszont zsidózik és pofon vág egy nőt, az nem a szabadságjogokat képviseli, azzal semmiképpen sem lehet összefogni – tette hozzá.

Azt is mondta, hogy szerinte nem antiszemita párt a Jobbik, de vannak benne antiszemiták – mint más pártokban is -, velük  viszont nem kell összefogni.

A Hír TV szerdán közölt egy videoriportot arról, hogy Szávay István a párt egyik tisztújító kongresszusán párttársai előtt azt állította: az előző nap lezsidózott, majd megütött egy nőt egy budapesti szórakozóhelyen, miután az azt mondta, hogy nácibűz van. A politikus megerősítette a hangfelvétel valódiságát, de hozzátette, hogy a beszélgetés során később világossá tette, hogy csak viccelt.

A Mazsihisz elnökének nyilatkozata

“Szávay nemrég nyilvánosságra került hangfelvétele egyértelművé teszi, a Jobbik képviselői nem képesek a civilizált érintkezésre.

Az útszéli zsidózás nem csak a mi érzékenységünket sérti, hanem minden magyar állampolgár méltóságát is. Egy olyan ember, aki egy nővel szembeni agresszióval kérkedik, jobban teszi, ha belátva erkölcsi, szellemi alkalmatlanságát, visszavonul a politizálástól.

Kell, hogy legyen korlát a mondható és a mondhatatlan dolgok között.”

A TEV közleménye

A Jobbik valódi arca. A Tett és Védelem Alapítvány mély megdöbbenéssel áll a tegnapi napon nyilvánosságra került hangfelvétel előtt, amelyen Szávay István a Jobbik frakcióvezető-helyettese dicsekszik egy általa elkövetett erőszakos antiszemita gyűlöletcselekménnyel. Alapítványunk megalakulásától kezdve fokozott figyelmet fordít a jobbikos politikusok zsidóellenes megnyilvánulásaira.

Országgyűlési képviselőik közül Gyöngyösi Márton a zsidó származásúak listázására szólított fel, Lenhardt Balázs izraeli zászlót égetett, Kulcsár Gergely a holokauszt emlékét gyalázta, Ágoston Tibor, a párt debreceni önkormányzati képviselője nyilvános rendezvényen tagadta a holokauszt megtörténtét, melyért 750 ezer forintos bírságot szabott ki rá jogerősen a bíróság.

Mindezek alapján tagadhatatlan, hogy a Jobbik soraiban továbbra is fellelhető az antiszemitizmus. Ez azonban mind ez idáig kimerült a verbális gyűlöletcselekmények szintjén. A mai nap azonban mindez megváltozott, Szávay István ugyanis maga hencegett arról, hogy fizikailag bántalmazott valakit zsidó származása miatt.

A Tett és Védelem Alapítvány több éve monitorozza a magyarországi antiszemita jelenségeket. A tárgyban kiadott havi és éves jelentéseink nyilvánvalóvá teszik számunkra, hogy amíg Magyarországon  erőszakos cselekményekre elvétve kerül sor, addig Nyugat-Európa számos országában a zsidóság fizikai léte van veszélyben.

 

[popup][/popup]