Brutális kivégzés vár egy tizenéves fiatalra Szaúd-Arábiában

Írta: atv.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Kormányellenes tüntetésen vett részt Ali Mohammed el-Nimr, akit most lefejezésre, majd keresztre feszítésre ítéltek Szaúd-Arábiában. A fiú anyja szerint Alit úgy összeverték a börtönben, hogy szinte alig lehet ráismerni. Arra is gyanakszik, hogy siíta hite miatt kell bűnhődnie. Szaúd-Arábia ENSZ-nagykövete szerint az ügy csak Szaúd-Arábiára tartozik, ahol egyébként szerinte betartják az emberi jogokat.

ALI-MOHAMMED-ALNIMR-570

Ali Mohammed el-Nimr

Először adott interjút a külföldi sajtónak Ali Mohammed el-Nimr édesanyja, Núszra el-Ahmed, aki a fiára kirótt büntetést barbárnak és „szélsőségesnek” nevezte. Alit lefejezésre ítélték, majd ezt követően a holttestét keresztre fogják feszíteni.

Emberi jogi csoportok, neves tévés személyiségek és poltikusok, köztük David Cameron brit miniszterelnök, mind kegyelmet kértek Ali számára – aki letartóztatása idején épp csak betöltötte a 17 éves kort.

Az olajban gazdag Szaúd-Arábiát egyre gyakrabban bírálják büntetőrendszere miatt, ennek ellenére a halálos ítéletek sorban végrehajtó ország tagja az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának.

Arra a kérdésre, hogy hogyan birkózik meg azzal a tudattal, hogy fiát bármelyik pillanatban kivégezhetik – miután a szaúdi legfelsőbb bíróság elutasította a fellebbezést – Ali anyja azt felelte: „miközben az embereknek egy óra 60 percből áll, nekem minden óra 60 fájdalmas ütésből”.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]