Brüsszeli lövöldözés: ártatlannak vallotta magát a terrorista

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Ártatlannak vallotta magát a Belgiumi Zsidó Múzeum előterében 2014 márciusában végrehajtott, négy áldozatot követelő támadás elkövetésével vádolt Mehdi Nemmouche csütörtökön, a brüsszeli központi bíróságon tartott előzetes meghallgatáson – közölte a helyi sajtó.

A meghallgatást követően Sébastien Courtoy, a vádlott ügyvédje újságíróknak elmondta: Nemmouche bizakodóan néz a január 10-én kezdődő, hathetesre tervezett tárgyalássorozat elé, amelynek során, reményei szerint, elismerik ártatlanságát.

A helyi sajtó szerint a “terrorizmussal összefüggésbe hozható merénylet elkövetése” miatt indított eljárás januárban kezdődő tárgyalásán Nemmouche mellett a gyilkosság előkészítésében való részvétellel vádolt, francia állampolgárságú Nacer Bendrer ügyében is ítélet születhet.

A tárgyaláson több mint 200 tanú meghallgatását tervezik, valamint legalább 400 újságíró akkreditációját fogadták el – közölték.

A Brüsszel belvárosában található Belgiumi Zsidó Múzeum látogatói ellen 2014 tavaszán követett el fegyveres támadást a szíriai harcokból visszatérő, akkor 29 éves Meddhi Nemmouche. A támadásban meghalt egy izraeli házaspár, valamint a múzeum belga férfi alkalmazottja és egy önkéntes dolgozója, egy francia nő. Ez volt az első európai területen elkövetett terrortámadás, amelyet az Iszlám Állam nevű terrorszervezet magára vállalt.

Nemmouche a brüsszeli zsidó múzeumban

A belga határnál, az észak-franciaországi Roubaix-ban lakó Nemmouche korábban öt alkalommal töltött hosszabb-rövidebb időt rablásért francia börtönökben, ahol egyre radikálisabb nézeteket kezdett vallani. Szabadulása után három héttel, 2013 elején utazott Szíriába, ahol az ország északi részén található Aleppo börtönné átalakított kórházában francia túszokat őrzött. Szíriából 2014. március 18-án érkezett vissza Európába, a frankfurti repülőtéren a német hatóságok kihallgatták, majd elengedték. Nemmouche március 24-én követte el a négy halálos áldozattal járó brüsszeli merényletet.

A fiatalembert május 30-án tartóztatták le a vámőrök egy rutinellenőrzés során Marseille-ben, amikor leszállt az Amszterdamból érkező, Brüsszelen keresztül közlekedő menetrendszerű buszról. Az előállításkor egy Kalasnyikov gépkarabélyt és egy töltött revolvert találtak nála, valamint egy fényképezőgépet, amely negyven másodperces videofelvételt tartalmazott, és azon feltehetően Nemmouche hangja hallható, amint magára vállalja a merényletet.

A férfit Franciaország 2016. július végén adta ki Belgiumnak, ahol vád alá és előzetes letartóztatásba helyezték.

[popup][/popup]