Borrell: „Az EU elkötelezte magát a palesztin menekültek támogatása mellett”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Josep Borrell, az Európai Unió kül-és biztonságpolitikai főképviselője, Várhelyi Olivér, a szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős uniós biztos közös nyilatkozatot írt alá az ENSZ Palesztin Menekültekkel Foglalkozó Segélyezési és Munkaügyi Hivatalának (UNRWA) a 2021-2024-es időszakra vonatkozó uniós támogatásáról – közölte az Európai Bizottság csütörtökön.

Josep Borrell

A felek közötti megállapodás megújítására az EU és az UNRWA közötti partnerség 50 éves jubileuma alkalmából került sor. A közös nyilatkozatban az Európai Unió kötelezettséget vállal arra, hogy továbbra is pénzügyileg támogatja az UNRWA-t “a korábbi évekhez hasonló szintű összegekkel”. Az ENSZ-szervezet humanitárius segítségnyújtása egyebek között több mint félmillió gyermek minőségi oktatását és 3,5 millió beteg számára nyújtott egészségügyi alapellátást foglalja magában. (A”minőségi palesztin oktatásról” lásd cikkeinket itt, itt.)

Josep Borrell főképviselő, a közös nyilatkozat aláírásakor elmondta: “az UNRWA-nak nyújtott támogatásunk kulcsfontosságú eleme annak a stratégiánknak, amely a térség biztonságát, stabilitását és fejlődését hivatott előmozdítani, és hozzájárul az izraeliek és a palesztinok közötti tartós béke elősegítéséhez is”.

Andits Eszter /MTI

[popup][/popup]