Boris Johnson: Izrael szenvedélyes védelmezője vagyok; remélem, az annektálás nem valósul meg – ha igen, nem ismerjük el

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Yousef Al Otaiba, az Egyesült Arab Emírségek USA nagykövete után az Egyesült Királyság miniszterelnöke, Boris Johnson is az izraeli közönségnek címzett közvetlen nyilatkozatában fejezte ki komoly akadályait Izrael tervével kapcsolatban, hogy annektálja Júdea és Szamária zsidó közösségit és a Jordán-völgyet.

Johnson szerint ez veszélyezteti az Izrael és az arab világ közötti javulóban lévő kapcsolatokat, és figyelmeztetett, hogy London a lépést a nemzetközi jog megsértéseként tekinti és nem fogja elfogadni.

Az izraeli Yedioth Ahronoth napilap szerdai számában a brit miniszterelnök kezdésnek felidézte izraeli útjait és élményeit a zsidó államról, majd kijelentette:

„Izrael szenvedélyes védelmezője vagyok. Kevés ügy áll közelebb a szívemhez, mint annak biztosítása, hogy Izrael népe a terrorizmus és az antiszemita felbujtás fenyegetéseitől védve legyen. Az Egyesült Királyság mindig Izrael mellett állt, és joga mellett, hogy békében és biztonságban éljen, amint arra minden nemzetnek képesnek kell lennie. Izrael biztonságával kapcsolatos elkötelezettségünk megrendíthetetlen, amíg én vagyok az Egyesült Királyság miniszterelnöke.

Ezért szomorúsággal követem a palesztin terület annektálására vonatkozó javaslatokat. Mint Izrael életre szóló barátja, csodálója és támogatója, attól tartok, hogy ezek a javaslatok kudarcot vallanak Izrael határainak biztosítása érdekében, és ellentétesek Izrael saját hosszú távú érdekeivel.”

„…Olyan eredményt szeretnék látni, ami igazságot szolgáltat mind az izraeliek, mind a palesztinok számára. Az Egyesült Királyság gyakran kisebbséget alkot az ENSZ-ben, hogy megvédje Izraelt az indokolatlan és teljesen aránytalan kritikákkal szemben.”

Az annektálás a nemzetközi jog megsértését jelentené. Ez ajándék lenne azok számára is, akik meg akarják őrizni az Izraelről szóló régi történeteket.

Nagyon remélem, hogy az annektálás nem valósul meg. Ha igen, akkor az Egyesült Királyság nem ismeri el az 1967-es vonalakon eszközölt változásokat, kivéve azokat, amelyekről a két fél megállapodott.

Teljes cikk

 

[popup][/popup]