Bojár Gábor nyílt levele Heisler Andráshoz

Írta: hvg.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

                                                                                                    Kedves András,
Sokáig vívódtam, hogy csak Neked küldjem el ezt a levelet, vagy nyílt levélként megjelentessem, hiszen amit mondok sokakat érint, sokunk érzéseit fejezi ki. Ugyanakkor még a látszatát is kerülni szeretném annak, hogy a most folyó csatákban a giccses és történelemhamisító emlékmű, vagy a deportálást “idegenrendészeti eljárásnak” tituláló Szakály Sándor, vagy a Sorsok Háza körüli vitában ellened foglalnék állást. Ezekben, teljes mértékban melletted és a MAZSIHISZ mellett érzek.
De mindez nem akadályozhat meg abban, hogy kifejezzem: Nagyon fáj, hogy nem Tőled, aki a magyar zsidóság képviselőjének vallod magad, hanem a tőlem egyébként távol álló Fidesz-vezetőktől kell hallanom a magyar holokauszt emléknapján azokat a szavakat, amelyekkel azonosulni tudok.
Ők “magyar honfitárs”-nak neveznek engem, Te viszont a “magyarországi zsidók” nevében gratuláltál Orbán Viktor választási győzelméhez. Engem nem az zavar, hogy gratuláltál, hanem az, hogy engem, zsidó származású magyart, “magyarországi zsidó”-nak tituláltál. Tudod ki hív engem így? A Kurucinfo! Velük használsz azonos nyelvet?
Igen András, én magyar honfitársnak érzem magam, még akkor is, ha most éppen a szavazók többségével nem vallok azonos értékrendet. Nekem akkor fáj legjobban az antiszemitizmus, ha megpróbálják elvenni jogomat, hogy magyarnak érezhessem magam. Nekem a hangosan skandált “mocskos zsidók!” rigmusoknál is sokkal jobban fáj, amikor valaki csak egyszerűen, akár minden negatív felhang nélkül, magyarokról ÉS/VAGY zsidókról beszél. Ezt nem lehet másképp érteni, minthogy a zsidó származású magyar nem magyar, és ahogy a “magyarországi zsidó” kifejezés is ezt jelenti.
A teljes szöveg itt olvasható.
[popup][/popup]