Blinken felvetette Indonéziának a kapcsolatok normalizálását Izraellel

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere a múlt héten Jakartában tett látogatásán megvitatta indonéz kormánytisztviselőkkel a diplomáciai kapcsolatok normalizálásának lehetőségét Izraellel, valamint és az Ábrahám-egyezményhez való csatlakozás kérdését – közölték izraeli tisztviselők a Walla hírportál szerint.

Antony Blinken – a Szenátus külügyi bizottsága előtt 19.01.21 Forrás/ YouTube

A fejleményeket az ujkelet.live ismerteti.

Az izraeli tisztviselők hangsúlyozták, bár Blinken a legmagasabb szinteken vetette fel a kérdést, nem számítanak azonnali áttörésre.

Indonézia a világ legnépesebb muszlim többségű országa, és az izraeli vállalatok jelentős piaca, de hivatalos diplomáciai kapcsolatai nincsenek Izraellel.

A Biden-kormány a Trump-korszakban tető alá hozott Ábrahám-egyezményekre próbál építeni, és ebben az esetben a Közel-Keleten túlra tekint, az Izraelt el nem ismerő legnagyobb országokra.

,,Mindig kutatjuk a normalizálás további lehetőségeit, de ezeket a megbeszéléseket zárt ajtók mögött hagyjuk a megfelelő pillanatig” – mondta Ned Price, a külügyminisztérium szóvivője a riportra reagálva. Az izraeli külügy szóvivője nem kívánta a témát kommentálni.

Indonézia egyike volt azoknak az országoknak, amelyeket a Trump-kormány megpróbált bevonni az Ábrahám-egyezménybe, de a tárgyalások nem fejeződtek be Trump mandátumának lejártáig.

A Trump-kormány korábbi tisztviselői szerint a megbeszélések során az indonézek a kereskedelmi megállapodások megújítását kértek az Egyesült Államoktól, cserébe azért, hogy lépéseket tegyenek a normalizáció felé – például közvetlen járatok indítását és vízumok kiadását az izraeliek számára.

ujkelet.live

Címkék:Ábrahám-egyezmények, Antony Blinken, Indonézia

[popup][/popup]