Blinken: Az F-35 vadászgépekre vonatkozó megállapodás az Emírségekkel még érvényben van

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Antony Blinken külügyminiszter szerdán ragaszkodott hozzá, hogy az Egyesült Államok továbbra is kész F-35-ös vadászrepülőgépeket eladni az Egyesült Arab Emírségeknek, amely a szigorú feltételek miatt a megállapodás felmondásával fenyegetőzött, közölte az AFP hírügynökség.

F-35-ös “Adir” vadászgép 2019. július 14. Fotó: Izraeli Védelmi Erők

A fejleményeket az ujkelet.live ismerteti.

Antony Blinken külügyminiszter szerdán fenntartotta, hogy az Egyesült Államok továbbra is kész F-35-ös vadászrepülőgépeket eladni az Egyesült Arab Emírségeknek, amely a szigorú feltételek miatt a megállapodás felmondásával fenyegetőzött, közölte az AFP hírügynökség.

A 23 milliárd dolláros fegyvercsomagot Donald Trump volt elnök nyomta át, amit az Egyesült Arab Emírségek jutalmának tekintették, amiért normalizálta kapcsolatait Izraellel, de Joe Biden elnök nagyobb felügyeletet ígért a repülők kapcsán.

Az Öböl-menti állam a szigorú feltételek miatt kedden azzal fenyegetőzött, hogy ejti a megállapodást, miközben Washingtont egyre aggasztja Kína és az Egyesült Államok szövetségese közötti kapcsolat.

De Blinken azt mondta, „készen állunk a továbblépésre… ha az Emírségek érdekelt benne” – mondta malajziai látogatása során.

Arra a kérdésre, hogy milyen feltételeket szabott az Egyesült Államok, nem árult el pontos részleteket, de azt mondta, hogy Washington biztosítani akarja, hogy Izrael megőrizze „katonai előnyét”.

„Meg akartunk győződni arról, hogy minden olyan technológiát alaposan átvizsgálhatunk, amelyet a régióban értékesítenek vagy átadnak más partnereknek” – mondta.

Az Egyesült Államok szövetségese, Izrael korábban kifogásolta, hogy arab államok F-35-ösöket szerezzenek, ezzel igyekezve megőrizni regionális előnyét, de áldását adta, miután az Egyesült Arab Emírségek tavaly 26 év után első arab országként normalizálta kapcsolatait a zsidó állammal.

ujkelet.live

Címkék:Antony Blinken, Egyesült Arab Emirátusok, Izrael

[popup][/popup]