Biden “további intézkedéseket” ígért, ha Irán nem gondolja komolyan a nukleáris megállapodást

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A 2015-ös iráni nukleáris megállapodás megmentéséről szóló tárgyalások csütörtökön hivatalosan is folytatódtak, a megállapodás fennmaradó feleinek találkozójával, közölte Twitteren Oroszország főmegbízottja, Mihail Uljanov. A megbeszélés egy órán belül véget ért és Uljanov szerint meglehetősen rövid és konstruktív volt, a résztvevők számos fontos közös vonást figyeltek meg álláspontjukban, beleértve a JCPOA helyreállítása sikeres és gyors befejezésének szükségességét.

Joe Biden elnök egy hónappal beiktatása után. Forrás: YouTube/CNN

A fejleményeket az ujkelet.live ismerteti.

A megbeszélések legutóbbi fordulója a múlt héten kezdődött, de a tárgyalások egy hétig szüneteltek, mivel Teherán olyan követeléseket fogalmazott meg, amelyeket a tárgyaló fél európai országok és az Egyesült Államok – amely közvetve vesz részt a folyamatban lévő tárgyalásokon, mivel 2018-ban, Donald Trump akkori elnöksége alatt kilépett a megállapodásból -, erősen kritizáltak.

Joe Biden elnök bár hivatalba lépésekor jelezte, hogy újra csatlakozni kíván a megállapodáshoz, az amerikai vezetés egyre inkább kételkedik valós eredmény elérésében, és az izraeli állásponthoz hasonlóan úgy véli, Teherán a bécsi tárgyalásokat időhúzásra használja miközben egyre közelebb kerül az atomfegyver előállításához szükséges dúsított urán mennyiségének előállításához.

Úgy tűnik, hogy a számos meglepően közös vélemény nem győzte meg az amerikaiakat, és a csütörtöki bécsi rövid megbeszélést követően a Fehér Ház sajtótitkára arról számolt be, hogy Biden „további intézkedések” előkészítésére adott utasítást, amennyiben az iráni nukleáris diplomácia kudarcot vallana.

Az elnök arra kérte stábját, hogy készüljenek fel arra az esetre, ha a diplomácia kudarcot vallana, és más lehetőségekhez kell fordulnunk. [Akkor] Nem lesz más választásunk, mint további intézkedéseket hozni” – nyilatkozta Jen Psaki, a Fehér Ház sajtótitkára újságíróknak.

Nemzetközi diplomaták múlt héten csütörtökön indították újra a tárgyalásokat az Irán és a világhatalmak között létrejött 2015-ös megállapodás „nehéz törekvésének” újjáélesztéséről. A bécsi tárgyalások azonban péntek délután rögtön meg is szakadtak az atomegyezmény vegyes bizottságának ülése után, amelyben Irán, az EU, Franciaország, Németország, az Egyesült Királyság, Oroszország és Kína is részt vett.

Az E3 európai magas rangú diplomatái a közös bizottsági ülés után azt mondták, hogy ,,csalódottak és aggódnak” Irán szövegtervezetben javasolt változtatásai miatt, amelyekről a júniusi iráni választások előtti hat fordulós ülések során tárgyaltak.

Az amerikai diplomácia felső vezetői megfigyelőként vettek részt az eseményen. Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere pénteken kijelentette, hogy a világhatalmak és Irán közötti tárgyalások eheti fordulója Bécsben leállt, mert úgy tűnik, Teherán nem gondolja komolyan, hogy olyan megállapodást kössön az Egyesült Államokkal, amely közös visszatérést jelentene az atomalkunak való megfeleléshez.

„Az elmúlt néhány napban azt láttuk, hogy Irán jelenleg nem gondolja komolyan, hogy megtegye azt, ami ahhoz szükséges, hogy visszatérjen a követelményekhez való megfeleléshez, ezért fejeztük be a bécsi tárgyalások mostani körét” – mondta Blinken a Reutersnek.

A külügyminiszter közölte, hogy az Egyesült Államok most konzultálni fog szövetségeseivel, köztük Izraellel, hogy miként lehetne a legjobban előrelépni.

ujkelet.live

Címkék:Anthony Blinken, iráni atomalku, Joe Biden

[popup][/popup]