Bevonult a börtönbe a magatehetetlen palesztin merénylőt agyonlövő izraeli katona

Írta: MTI / Shiri Zsuzsa - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Bevonult egy izraeli katonai börtönbe reggel másfél éves büntetésének letöltésére Elor Azaria leszerelt katona, aki sorkatonai szolgálata idején agyonlőtt Hebronban egy magatehetetlenül fekvő palesztin merénylőt – jelentette az izraeli tízes tévécsatorna szerdán.

Elor Azaria és édesapja

Azaria egy személyautóban érkezett a Crifin nevű katonai táborba, ahová több tucat támogatója is elkísérte izraeli zászlókat lengetve. Az első üléseken édesapja és ügyvédje ült, az elítélt katona hátul foglalt helyet, amikor behajtottak a tábor területére.

Elor Azaria ügyvédje korábban a  kiszabott büntetés könnyítését kérvényezte Gadi Ejzenkot vezérkari főnöktől, és a börtönbe vonulás kezdetének elhalasztását kérte a válasz  október elejéig várható kézhez vételéig, de kedden a katonai fellebbviteli bíróság elnöke elutasította a kérelmét, és ezért az eredetileg meghatározott időpontban kellett megkezdenie büntetése letöltését.

A katonai bíróság július végén elutasította a földön, magatehetetlenül fekvő palesztin merénylőt agyonlövő katona fellebbezését is, miután az ügyészek sorra megcáfolták  a védelem állításait.

Ekkor helybenhagyták a február végén meghozott határozatot a másfél éves, a bírák kisebbségi véleménye szerint túlzottan is enyhe börtönbüntetésről. Az indoklás elsősorban a tett motivációját vette figyelembe, mert a tanúvallomások szerint Azariát a bosszú vezérelte, és fegyverhasználata nem volt jogos.

Az Azaria-ügy megosztotta Izraelt. Az egyik oldal igazolhatónak tartja, hogy agyonlőtte a sebesült, már ártalmatlanná tett palesztint, mert az előzőleg késsel támadt az izraeli katonákra, és megsebesítette Azaria egyik katonatársát, a másik oldal viszont elítélendőnek tekinti a halálos lövés leadását 11 perccel a merénylet után. Egybehangzó vélemények szerint részben a közvélemény nyomására döntött a bíróság a viszonylag enyhe büntetés mellett.

[popup][/popup]