Bevándorlás: itt az illúzió vége

Írta: Jeszenszky Géza / valasz.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

„A befogadó, multikulturális modell megbukott, mivel a más kultúrákból érkezett tömegek – főleg ezek hangos és fegyelmezetlen része – visszaéltek a befogadó államok társadalmainak jóhiszeműségével.” Jeszenszky Géza volt külügyminiszter és norvégiai nagykövet írása.

02 - Jeszenszky_Géza_fotó Soós Lajos MTIAz ifjúkoromban olvasott sci-fi regények egy része vonzó jövőt mutatott be: felvilágosult világkormány, a különböző bőrszínű emberek harmonikus együttműködése, a javak bősége, a fogyasztás önkéntes korlátozása. A második világháború után Észak-Amerika és Nyugat-Európa elindulni látszott ebbe az irányba.

A ’60-as évek közepén diákként Angliába utazva Münchenben már meglepett a sok török, Párizsban a sok arab és afrikai, de pár hetet Londonban töltve úgy tűnt, hogy a volt gyarmatokról származó lakosság beilleszkedik a hagyományos formákat őrző brit társadalomba. Húsz évvel később kaliforniai vendégtanárként beteljesedni láttam a multikulturális utópiát: fehér, fekete, sárga, európai zsidó tanár kollégák, mindenféle felekezeti templom, mexikói munkások a földeken és egyre többen a diákok között is, sokszínűség az ételekben, barátságra és előítélet-mentességre nevelés az iskolákban. Az ezredfordulóra ez a modell látszólag uralkodóvá és kötelezővé vált Nyugat-Európában és Skandináviában.

És akkor az elmúlt években előretörtek a bevándorlásellenes, a multikulturalizmust elutasító pártok. Finnországban az Igaz Finnek, Norvégiában a Haladás Párt a kormánykoalíció tagja, most júniusban pedig Dániában a Néppárt másodiknak jött be a választásokon. A Svéd Demokratákat csak a náluk alig több szavazatot kapott szocdemek és a konzervatívok összefogása tartja távol a kormánykeréktől. Mindez azonban nem a rasszizmus terjedését, csak egy illúzió közeli végét jelzi.

Az utóbbi fél évszázadban a zordnak hitt skandináv klíma ellenére százezrek telepedtek le a négy északi országban. Ennek az évtizednek az elejére a bevándorlók száma Svédországban már másfél millió körül mozgott, Norvégiában elérte, Dániában pedig megközelítette a félmilliót. A lakosság egészéhez képest arányuk Svédországban 15, Norvégiában és Dániában pedig 10 százalék. Politikai menedéket mind a négy ország nagyvonalúan adott. Svédország áll az élen: egyedül 2012-ben közel ötvenezer embert fogadott be Szíriából, Szomáliából és Afganisztánból. Beilleszkedési és közbiztonsági problémát főként, de nem kizárólag az Ázsiából, Afrikából és Latin-Amerikából érkezettek, a bevándorlók nagyjából fele jelent. (Az egykori szovjet tömbből is sokan érkeznek a skandináv államokba.)

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]