400 rendőr, 21 házkutatás – Betiltottak egy szélsőjobbos egyesületet Németországban

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Betiltottak egy revizionista, szélsőjobboldali egyesületet és házkutatást tartottak vezetőiknél Németországban csütörtökön.

Horst Seehofer

Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter a tárca közleménye szerint működési tilalom alá vette és feloszlatta a birodalmi állampolgárok (Reichsbürger) elnevezésű mozgalomhoz sorolt, Egyesült német népek és törzsek (Geeinte deutsche Völker und Stämme) nevű egyesületet és osnabrücki központú tagszervezetét (Osnabrücker Landtag).

Ez az első alkalom, hogy betiltanak egy szervezetet, amely a Reichsbürger mozgalomhoz tartozik – emelték ki a közleményben.

Az egyesület felszámolására országszerte 400 rendőr bevetésével 21 helyszínen tartottak házkutatást az egyesület vezető tagjainál. Lefoglaltak lőfegyvereket, baseballütőket, propagandaanyagokat és kis mennyiségű kábítószert.

Az egyesület “rasszista és antiszemita irományokat terjeszt, és ezzel szisztematikusan mérgezi szabad társadalmunkat” – mondta Horst Seehofer. Hozzátette, hogy a szervezet alkotmányellenességét az állami tisztségviselők és hozzátartozóik elleni súlyos fenyegetéseik is mutatják.

“Válságos időkben is kérlelhetetlenül harcolunk a szélsőjobboldal ellen, egy milliméternyi helyet sem engedünk a rasszizmusnak és az antiszemitizmusnak társadalmunkban” – húzta alá a belügyminiszter.

A Reichsbürger mozgalom a németországi szélsőjobboldali szubkultúra egyik ága. Csoportosulásainak ideológiájában az a legfőbb közös pont, hogy nem ismerik el a Német Szövetségi Köztársaságot és jogrendjét, és az egykori Német Birodalom állampolgárainak tekintik magukat, így a rendőrségtől az adóhivatalig tagadják valamennyi állami intézmény legitimitását.

A mozgalomban rendszerint negyven év feletti férfiak tevékenykednek. A szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) néhány ezerre teszi számukat. Szélsőségesként és államellenesként tartják nyilván őket. Militarista szemléletűek, jellemző rájuk a rasszizmus, az antiszemitizmus és a holokauszt tagadása. Jellemző a szóbeli agresszió is és a vonzódás a fegyverekhez. A hatóságok egy 2016-ban történt bajorországi rendőrgyilkosság óta fokozottan figyelik tevékenységüket. (MTI)

 

[popup][/popup]