Beszélgetés a Rumbach Zsinagóga jövőjéről

Írta: mazsihisz.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Együttélésháza – Együtt Élés háza – hamarosan elkezdődik a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújítása, ennek apropóján a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) beszélgetés-sorozatot, közös gondolkodást indít neves szakértők bevonásával a zsinagóga épület jövőbeni funkciójáról. Az első találkozóra, 2016.szeptember 14. (szerda), 18:00 órakor kerül sor. A beszélgetésre minden érdeklődőt szeretettel várunk. (Pontos cím: Budapest VII. ker., Rumbach Sebestyén utca 11-13.)

Rumbach

A szecesszió nagy építésze, Otto Wagner által tervezett, mór stílusú zsinagóga, a város egyik legimpozánsabb zsinagógaépülete hosszú idő után megújulhat végre. A felújítási és átalakítási munkálatok a közeljövőben megkezdődhetnek, előtte azonban szeretnénk Önökkel is megosztani-megvitatni, hogyan, milyen funkcióban szolgálhatja a legjobban a magyar zsidó közösséget, ismertetni a mi álláspontunkat és meghallgatni az Önökét.

A közös gondolkodás megindítására építész-muzeológus szakembereket, a zsidó kulturális élet reprezentánsait kértük fel: Toronyi Zsuzsát, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatóját; György Péter esztétát, az ELTE intézetvezető professzorát, Gunther Zsolt Ybl-díjas építészt, a 3h Építésziroda alapító vezetőjét; Borgula András rendező-riportert, a Gólem színház alapítóját, aki egyben a beszélgetést is vezeti. A nézőközönség között ott lesz Heisler Andrása Mazsihisz elnöke, de nagyon is számítunk az Önök hozzászólásaira is, csatlakozzanak hozzánk, vitatkozzanak velünk.
Mindez azonban csak az első lépés, a szakértők álláspontjának megismerése után is fenntartjuk és kiszélesítjük a beszélgetést, hogy a közönség ne csak követhesse a megújítás minden fázisát, de legyen módja a folyamat alakítására is. A csodálatos épület feltámad ugyan, de a jövőjét végső soron mégis Önök jelentik. Jöjjenek el, tervezzük meg együtt a Rumbach jövőjét, váljon már most, az építkezés során közösségi térré számunkra.

Szeretettel várjuk Önt is szeptember 14-én (szerda), 18:00 órára a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógába.

[popup][/popup]