Berlin: „Halál a zsidókra!” – üvöltötték percekig a palesztin tüntetők

Írta: index/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Trump döntése ellen már péntek délután 1500 ember tüntetett Berlinben a Brandenburgi kapuhoz közeli amerikai nagykövetségnél. A tüntetők jelentős része palesztin volt. Sokan jellegzetes palesztin kendőt viseltek, palesztin zászlót, a militáns, radikális Hamász terrorszervezet zászlaját lengették, de sok török zászlót is látni lehetett.

Felgyújtottak két izraeli zászlót, a tömeg pedig percekig a “halál a zsidókra” rigmust skandálta, illetve a militáns palesztinok által gyakran fenyegetésként kiabált mondatot: „Zsidók, emlékezzetek Kajbárra, újra eljön Mohamed serege!”.

Vasárnap délután 2500 ember tüntetett Berlin bevándorlók által sűrűn lakott, Neukölln nevű negyedében a városháza előtt. A Kreuzbergbe vonuló menetet 300 rendőr kísérte. A felvonulók többsége palesztin zászlót lengetett, és arabul kiabált jelszavakat. Itt is felgyújtottak egy Dávid-csillagos zászlót. A rendőrség 11 embert vett őrizetbe. A német törvények szerint más országok lobogójának vagy más felségjelének megsértése vagy megsemmisítése bűncselekmény, amelyért akár két év szabadságvesztés is kiszabható.

A gyülekezés és a vélemény kifejezésének szabadsága fontos, védendő alapérték, de nem jelent “szabadlevelet antiszemita kirohanásokra, gyűlölködésre és uszításra” – jelentette ki berlini tájékoztatóján Steffen Seibert kormányszóvivő, hangsúlyozva, hogy a német kormány mindig is határozottan fellép az antiszemitizmus ellen.

“Szégyellnünk kell magunkat, ha német városok utcáin ennyire nyíltan megmutatkozik a zsidógyűlölet” – mondta Steffen Seibert.

Az igazságügyi minisztérium szóvivője hozzátette, hogy más országok lobogójának vagy más felségjelének megsértése vagy megsemmisítése bűncselekmény, amelyért akár két év szabadságvesztés is kiszabható.

Hétfőn Angela Merkel személyesen is nyilatkozott a történtekről. Pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökségi ülése után tartott tájékoztatóján kiemelte, hogy a testület egységesen elítéli az antiszemitizmus és az idegenellenesség minden formáját.

A jogállami alapelvek megsértését jelentő zászlóégetést “semmilyen nézeteltérés, még a Jeruzsálem státusza körüli vita sem igazolhatja”. A német hatóságok  “valamennyi jogállami eszközzel fellépnek” az ilyen tettek ellen – mondta a kancellár.

Több miniszter is tiltakozott az izraeli zászló elégetése ellen. Németország jogállam, amely nem tűr el ilyen cselekedetet – mondta Sigmar Gabriel alkancellár, külügyminiszter a Bild című lap hétfői számában.

A washingtoni döntés bírálatának joga nem jelent felhatalmazást és igazolást izraeli zászlók égetésére, “a zsidók elleni gyűlölet felszítására és Izrael államisághoz fűződő jogának megkérdőjelezésére”. Aki pedig mégis erre vetemedik, “nemcsak Izraellel helyezkedik szembe, hanem országunk alaptörvényével is” – mondta Sigmar Gabriel.

Thomas de Maiziere belügyminiszter a Bild összeállításában hozzátette: Németországnak különlegesen fontos Izrael állam és “minden zsidó vallású ember”, a kormány ezért is a lehető leghatározottabban elítéli a tüntetéseken megmutatkozott erőszakot és az izraeli zászlók elégetését.

Heiko Maas igazságügyi miniszter kijelentette, hogy “az antiszemitizmus minden formája támadás valamennyiünk ellen”, és a zsidók elleni gyűlöletnek soha többé nem lehet helye Németországban.

pbm \ kpl

[popup][/popup]