Bennett: Az őszi ünnepi korlátozások attól függenek, hányan oltatják be magukat

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Naftali Bennett miniszterelnök elmondta: a szeptemberi zsidó ünnepekre vonatkozó koronavírus-korlátozások a beoltottak arányától függenek majd.

Naftali Bennett miniszterelnök Facebook-on válaszol a kérdésekre 2021. augusztus 5. Forrás: képernyőfotó/Facebook

A miniszterelnök a sajtó kritikát követően, miszerint elődjéhez, Benjamin Netanjahuhoz hasonlóan a tájékoztatóin nem hagy lehetőséget a kérdezésre, délután Facebookon élőben bejelentkezve válaszolt a polgárok és a sajtó kérdéseire.

,,Hogy hogyan alakulnak az ünnepek, az a beoltottak számától függ” – mondta a miniszterelnök az ujkelet.live tudósítása szerint, majd hangsúlyozta, hogy a harmadik adag oltás, amelyet egyelőre a 60 évesek és idősebbek számára tettek elérhetővé, biztonságos.

,,10 nap múlva látni fogjuk a harmadik oltás tudományos hatékonyságát azokkal szemben, akik nem kaptak plusz adagot… Ugyanakkor minden eltelt nap további önbizalmat ad nekünk az oltás biztonságáról”.

A miniszterelnök szerint a harmadik adag oltást elérhetővé fogják tenni a fiatalabbak számára is, amint hatékonysága bizonyítást nyer.

Bennett továbbá nem tulajdonított nagy jelentőséget annak, hogy Jáir Lapid külügyminiszter és Avigdor Liberman pénzügyminiszter nem vesz részt a koronavírus-kabinet ülésein.

„Teljes mértékben összehangoltan dolgozunk” – mondta.

Szerda este a Kan közszolgálati műsorszolgáltató riportja leleplezte, hogy Lapid és Liberman nem vettek részt azokon az üléseken, amelyeken Izrael víruspolitikáját megfogalmazták és jóváhagyták, holott – a riport szerint – ezt a törvény előírja számukra.

Bennett miniszterelnök az élő közvetítés végén megkérdezte amikor a hang már ki volt kapcsolva, hogy hányan nézték. A válasz 1800 volt.

Bennett korábban internetes sztárokkal találkozott az országos oltási erőfeszítések részeként.

,,Dupla kéréssel fordulok hozzátok: Győzzetek meg minél több fiatalt, hogy vegye fel az oltást, és mondjátok mindenkinek, hogy viseljen maszkot, mert ez megakadályozza a fertőzést.”

A miniszterelnök továbbá ismertette a Delta-törzs kezelésének jelenlegi helyzetét, válaszolt a kérdésekre, és felszólította az influenszereket, hogy népszerűségüket és befolyásukat bevetve motiválják a fiatalokat az oltás mielőbbi felvételére.

Bennett csütörtök reggel WhatsApp-on közzétett hangüzenetben szólított fel minden 60 év feletti izraelit, hogy vegye fel a harmadik adag vakcinát.

,,Ez egy különleges bejelentés a 60 év felettiekről való gondoskodásról” – mondta Bennett. ,,A következő két-három hétben minden 60 évesnél idősebb ember, aki még nem kapta meg a harmadik oltást, hatszor nagyobb veszélyben, mint azok, akik öt nappal túl annak a harmadik oltáson.”

,,Szeretném még egyszer hangsúlyozni: aki 60 éves vagy annál idősebb, és még nem kapta meg a harmadik adagot, annál hatszor nagyobb a kockázata annak, hogy súlyosan megbetegszik, és I-ten ments, meghal”.

Címkék:Covid delta variáns, korlátozások, Naftali Bennett, Őszi ünnepek

[popup][/popup]