Bennet diktálja a tempót

Írta: Gál Mária / nepszava.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Az utolsó centimétereken megszületett a koalíciós megállapodás Jeruzsálemben. Benjamin Netanjahu negyedik kabinetje egyetlen mandátumos többségre támaszkodhat. A régi-új miniszterelnöknek kulcsfontosságú tárcákról kellett lemondania, ami pártjában is elégedetlenséget okoz. Szélsőjobb partnere sok diplomáciai bonyodalmat okozhat.

A szerda éjféli végső határidő előtt másfél órával sikerült véglegesítenie a koalíciós megállapodást Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek, s elkerülni így az újabb előrehozott választást. Negyedik kormánya egyetlen mandátumos többségre támaszkodik, ezért a szakértők és elemezők nem is jósolnak számára hosszú életet.

Naftali Bennet „királycsináló” helyzetbe került

Naftali Bennet „királycsináló” helyzetbe került (forrás: nepszava.hu)

Izraelben amúgy is gyakoriak az előrehozott választások, mert az alacsony parlamenti küszöb miatt sok párt jut mandátumhoz, szinte lehetetlen a kis pártok nélkül kormányt alakítani, vagy egyszínű koalíciót tető alá hozni. Az ideológiai és érdekkülönbségek általában azt eredményezik, hogy egyetlen kabinet sem tudja kitölteni mandátumát. Netanjahu harmadik, Izrael harmincharmadik kabinetje is így bukott el, pedig annak nyolc mandátumos többsége volt.

Netanjahu dolga kezdettől nehéz volt, mert a meglepetésszerű győzelme ellenére nyilvánvaló volt, hogy a 10 mandátumot elnyerő jobbközép formáció, a Kulanu nélkül, amelyet épp az általa vezetett Likudból kivált Móse Káhlon hozott létre, nem fog tudni jobboldali kormányt alakítani. Az első 28 napos kormányalakításai határidő végére még nem körvonalazódott a koalíció, így Netanjahu igénybe vette a még rendelkezésre álló 14 napot.

A teljes cikk itt olvasható.

Címkék:Izrael

[popup][/popup]