Beni Ganz is lemondással fenyegette szombaton Netanjahut

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Beni Ganz, az izraeli háborús kabinet centrista tagja lemondásával fenyegetett szombaton, amennyiben Benjamin Netanjahu kormányfő nem vázol fel három hét alatt egy új hadi- és  rendezési tervet – írja a CBS.

Beni Ganz és Benjamin Netanjahu egy korábbi képen

A 2023. október 7-i Hamász-támadás után a Gázát addig irányító terrorszervezet felszámolása, és az elrabolt túszok kiszabadítása voltak a fő hadicélok, de hét hónap alatt nem sikerült egyik sem – szemlézte a hírt a Telex.hu.

A Netanjahu nagy politikai ellenfelének számító Ganz a fentiek mellett a Gázai övezet demilitarizálását, az övezet nemzetközi civil kormányzását és a Szaúd-Arábiával való kapcsolatok normalizálását is el akarja érni. Ha ezek nem teljesülnek június 8-ig, távozik. Így indokolt: „Ha a fanatikusok ösvényét választod, és az egész nemzetet a szakadékba vezeted, arra leszünk kényszerítve, hogy elhagyjuk a kormányt.”

A CBS cikke szerint is a fenti forgatókönyv lenne reális Ganz távozásával: Netanjahu szélsőjobbos koalíciós partnerei még jobban át akarnák nyomni az akaratukat, miszerint szállja meg Izrael a Gázai övezetet, és létesítsen ott zsidó telepeket. A keményvonalasok Rafah városát is lerohannák már, ahova az övezet lakóinak zöme szorult, de Rafah ostromát még Izrael fontos szövetségesei sem helyeslik, így az Egyesült Államok sem.

A háromfős háborús kabinet harmadik tagja, Joav Gallant védelmi miniszter nemrég szintén azt kérte, Izrael vázoljon fel végre egy tervet Gáza leendő civil palesztin kormányzására.

[popup][/popup]