Ben Gvir fütyült a Hamaszra és felment a Templomhegyre

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Dacolva a Hamász terrorszervezet fenyegetéseivel, Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter (Otzma Jehudit) kedd reggel, Tevet hónapi 10-én, böjtnapon, jelentős rendőri erő kíséretében felment a Templom-hegyre.

Ez volt az első alkalom, hogy a szélsőjobboldali párt vezetője kormánytagként látogatást tett a Templom-hegyen – tudósít az ujkelet.live.

Látogatása azután kapott zöld utat, hogy a miniszter tegnap Jáákov Sabtáj rendőrfőkapitánnyal és a jeruzsálemi kerületi parancsnokkal közösen helyzetértékelést tartott, mely során megállapították, hogy tervének nincs akadálya.

A helyzetértékelésen részt vevő biztonsági tisztviselők úgy vélték, hogy a fenyegetésekkel szembeni meghátrálás a terrorizmus jutalmazásának és az Izrael elleni fellépések legitimálásának minősülne.

,,Kormányunk nem adja meg magát a Hamász fenyegetéseinek. A Templom-hegy Izrael népe számára a legfontosabb hely, és fenntartjuk a muszlimok és keresztények mozgásszabadságát, de a zsidók is felmennek a hegyre. Azokkal pedig, akik fenyegetőznek, vasököllel kell bánni” – nyilatkozta Ben-Gvir a látogatás után.

A palesztin külügyminisztérium elítélte a lépést, mondván: ,,Példátlan provokáció és veszélyes konfliktussal fenyeget”.

A palesztinok hozzátették: ,,[Benjámin] Netanjahu [miniszterelnök] viseli a felelősséget az al-Aksza [mecset] elleni támadásért.”

Palesztin források hétfőn a libanoni Al-Mayadeen csatornának azt mondták, hogy a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet kemény üzenetet küldött Egyiptomon és az ENSZ-en keresztül Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter azon szándékával kapcsolatban, hogy látogatást tesz a Templom-hegyen.

Teljes cikk

 

[popup][/popup]