Bedő Viktóriát rabbivá avatták – New Yorkban

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Bedő Viktóriát rabbivá avatták New Yorkban, a konzervatív zsidóság legfontosabb oktatási intézményében, a Jewish Theological Seminary-n befejezett tanulmányai eredményeként.

Bedő Viktóriát New York-ban avatták rabbivá a Jewish Theological Seminary-n

“Egyre több kiváló magyar rabbi szerez diplomát külföldön, és szolgálja onnan is közösségünket” – írja a mazsihisz.hu.

“Ez a nemzetközi network erősít is bennünket, ha ki tudjuk és ki is szeretnénk használni, mégis jó lesz az is, ha egy időre ezek a kiváló emberek hazatérnek.

A rendszerváltás utáni zsidó élet legnagyobb adományai a Szarvasi Tábor, a Bálint Ház és a Lauder iskola voltak és „vannak”. A Lauder az utóbbi évtizedekben nagyon sok világlátott, sok nyelven beszélő, jól tájékozott rabbit adott a zsidó közösségnek világszerte: Radvánszki Péter hazajött tanulmányai után és már, szerencsére, a mi sorainkat erősíti. Balla Zsolt méltán áll nagy becsben kiváló ortodox rabbiként Németországban, ahonnan nagyon sokat segít nekünk. Pollák Ariel Izraelben dolgozik, és negyedik egykori lauderesként Bedő Viktóriát is rabbivá avatták most vasárnap este New Yorkban, a Jewish Theological Seminaryn, a neológia nyugati testvérmozgalma, a konzervatív zsidóság talán elsőszámú rabbiképzőjén. (…)

Bedő Viktória (jobbra) az rabbiavatáson

Bedő Viktória mélyen elkötelezett, szenvedélyes ember, akinek a Tóra iránti elkötelezettsége egész személyiségét magával ragadta.

Minden bizonnyal rendkívüli rabbi lesz az Egyesült Államokban (…), azért még lesz ideje továbbra is odafigyelni ránk, mindig öröm lesz, ha hazalátogat, nem csak neki, de nekünk is. Gratulálunk Bedő Viktóriának egy hosszú út végén, és egy még hosszabb út elején” – írja a Mazsihisz honlapja.

Bedő Viktóriával tavaly közöltünk interjút pályaválasztásáról, valamint a magyar zsidóság helyzetéről, mely itt olvasható, és cikket is közölt lapunkban a nők szerepéről, egyenjogúságának kérdéséről a zsidó közösségben.

[popup][/popup]